Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ορκίστηκε η κυβέρνηση της νέας εποχής

Ολοκληρώθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Για πρώτη φορά, η συντριπτική πλειονότητα των μελών του υπουργικού συμβουλίου ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.
Προηγήθηκε ο θρησκευτικός όρκος, τον οποίο έδωσαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Σγουρίδης, Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.
Τα μέλη της νέας κυβέρνησης προσερχόμενα στο προεδρικό μέγαρο πολιορκήθηκαν όπως ήταν φυσικό από τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους. Πιεστικές οι ερωτήσεις, ολιγόλογες οι πρώτες δηλώσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι "την οικονομία την χειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί και εκείνος θα προσπαθήσει να εισάγει τον συντονισμό και τη συνεργασία". Σε ό,τι αφορά τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων επισήμανε ότι "όλοι καταλαβαίνουν πως χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής και μένει να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο".
Ο πλέον "πολιορκούμενος" ήταν  ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και έκανε λόγο για θετικά μηνύματα. Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, δήλωσε βέβαιη ότι η νέα κυβέρνηση θα τα καταφέρει.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι "τα αυτιά των εταίρων είναι ανοιχτά για όσους έχουν κάτι να πουν".
Διακύβευμα της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντή, είναι "να καταφέρει να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις , να αντιμετωπίσει γρήγορα την ακραία ανθρωπιστική κρίση και να έχουμε μια αποτελεσματική διαπραγμάτευσης του χρέους ώστε να απαλλαγούμε από αυτόν τον βραχνά".
Αισιόδοξος και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης που τόνισε ότι "δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, θα πάνε όλα καλά". Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματός της. "Θα πάμε καλά" ανέφερε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι ο τομέας του είναι δύσκολος και δημιουργικός, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, υπογράμμισε πως "μπροστά μας έχουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις" και πρόσθεσε ότι "στη μεγάλη προσπάθεια που θα καταβληθεί για την παραγωγική ανασυγκρότηση τα νησιά και η ναυτιλία θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο".
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι "για το υπουργείο είνα ημέρα πένθους για τα δύο παιδιά που χάθηκαν στην Ισπανία", ενώ πρόσθεσε ότι "αρχίζει νέα μέρα που φέρνει την ελπίδα". Από την πλευρά του ο  υφυπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο για την ευκαιρία που του έδωσε και επισήμανε ότι έχει μάθει στη ζωή του να συντονίζει πράγματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τόνισε την ανάγκη συμπαράστασης της κοινωνίας και επισήμανε ότι πρέπει να "ξαναφιλιώσουμε αστυνομία και κοινωνία".
Για μεγάλα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας έκανε λόγο ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Τάσος Κουράκης, δεσμευόμενος για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: