Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Σε έκτακτη κινδυνολογική άντληση ρευστότητας (ELA) κατέφυγαν οι 4 συστημικές τράπεζες

-ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
-ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA-Emergency Liquidity Assistance) «για προληπτικούς λόγους» και για τις 4 συστημικές τράπεζες, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ασφαλείς τραπεζικές πηγές.
Κύκλοι της Αριστεράς, αλλά και πέραν αυτής, σημειώνουν πως το αίτημα αυτό συνιστά άλλη μια πράξη εκφοβισμού του εκλογικού σώματος. Μια πράξη που έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα απειλών αλλά και κυνικών παρεμβάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ότι δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες (Eurobank και Αlpha), επιβεβαίωσαν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Το αίτημα δύο τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό (ELA), ώστε να διασφαλίσουν τη ρευστότητά τους, επιχειρήθηκε να πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς η ΝΔ επενδύει στην πρόκληση ανασφάλειας στους καταθέτες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών αυτών, με τα οποία επικοινώνησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για «προληπτικούς λόγους» και ,δήθεν, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Πρέπει να σημειωθεί πως η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οπότε εγείρονται, τουλάχιστον, ερωτήματα για το σκοπό της επιλογής αυτής από τη στιγμή που τα κεφάλαια αυτά ζητούνται για «προληπτικούς» και μόνο λόγους.
Το αίτημα για ένταξη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο ELA θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: