Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Focus: Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλοί!

Ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο σήμερα σε θέση να εξοφλήσει το εξωτερικό της χρέος απ' ότι ήταν το 2010, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Focus την Κυριακή (18/01), επικαλούμενο έρευνα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP) που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
"Τότε, η χώρα με δισεκατομμύρια από διεθνή βοήθεια, έπρεπε να διασωθεί από την χρεοκοπία. Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη τρομάζει σήμερα λιγότερο από ό,τι πριν από τρία χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών και η μεγάλη οικονομική βοήθεια ύψους 234 δισ. ευρώ, δεν έχουν αλλάξει τίποτα. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μειώνεται σταθερά από το 2013 ενώ προηγουμένως είχε βελτιωθεί μόνο μια χρονιά από το 2010", αναφέρεται, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κύρια αιτία της δεινής οικονομικής κατάστασης είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. "Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να μην είναι ανταγωνιστική και οι μισθοί είναι ακόμα υψηλοί", σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ακόμη ότι από το 2010 έπεσαν οι τιμές για πολλά προϊόντα, αλλά αυτό δεν έγινε μέσω χαμηλότερων μισθών, αλλά μέσω απολύσεων. Για να μειωθεί η υψηλή ανεργία στη χώρα, θα έπρεπε να μειωθούν και οι μισθοί, συγκριτικά με την διεθνή πραγματικότητα, τονίζεται.
Όσον αφορά την χρησιμότητα μιας δεύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους, οι συντάκτες της μελέτης έχουν σοβαρές αμφιβολίες αν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. "Ένα κούρεμα θα αφορούσε μόνο το υπάρχον δημόσιο χρέος. Δεν θα μπορούσε όμως να εξαλείψει τα προβλήματα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: