Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Le Soir: «Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοζε κατά γράμμα αυτό που προβλέπει η ΕΕ σχετικά με το λογιστικό έλεγχο για το χρέος...»

Για τον Eric Toussaint είναι «βέβαιο» πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε «εύκολα να εφαρμόσει κατά γράμμα τον κανονισμό της Ε.Ε., δημιουργώντας μία επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το χρέος (με συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών)» με σκοπό «να αναλύσει τη διαδικασία υπερχρέωσης της Ελλάδας και να εντοπίσει παράνομα, μη θεμιτά και απεχθή χρέη».
«Σε περίπτωση νίκης στις ελληνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, το κόμμα θα μπορούσε να συστήσει μία επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το χρέος, ώστε να αναλύσει τη διαδικασία υπερχρέωσης της Ελλάδας.
Τεράστια σφάλματα του προγράμματος διάσωσης θα μπορούσαν τότε να εντοπιστούν», γράφει ο Eric Toussaint, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και συγγραφέας του ‘Bancocratie’ (Αden, 2014) σε σημερινό του άρθρο στη Βελγική Le Soir. O Toussaint, ιδρυτής και πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM, www.cadtm.org), συμμετείχε στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου που συγκρότησε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, την περίοδο 2007-2008. 
Όπως εξηγεί, ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει «λογιστικό έλεγχο του χρέους», κάτι που «η ελληνική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά απέφυγε να εφαρμόσει».
 «Τι θα συμβεί αν, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση, αποφασίσει να εφαρμόσει κατά γράμμα το άρθρο 7 του κανονισμού που υιοθέτησε η Ε.Ε. το 2013, για τις χώρες που υποβάλλονται σε πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής;» αναρωτιέται ο Toussaint και παραθέτει το ακριβές κείμενο του άρθρου 7, σημείο 9:
«Ένα Κράτος-Μέλος, που υπόκειται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, πραγματοποιεί πλήρη λογιστικό έλεγχο των δημοσίων δαπανών του ώστε να αξιολογήσει τους λόγους που προκάλεσαν τη συσσώρευση υπερβολικού χρέους και για να ανιχνεύσει τυχόν ατασθαλίες».
Όσον αφορά την εκστρατεία φόβου που έχουν εξαπολύσει ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, ο Toussaint επισημαίνει: «Εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους, όταν θα γίνει κυβέρνηση, και ότι δε θα βγει από την Ευρωζώνη.
O ΣΥΡΙΖΑ προτείνει νέα διαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αντίθετα όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να βάλει ένα τέλος στα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα που υιοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η Τρόικα».
Τέλος, αναφέρει ορισμένα «σημεία-κλειδιά» που θα μπορούσαν να αναδειχθούν με το λογιστικό έλεγχο. Τα σημαντικότερα εξ αυτών περιλαμβάνουν:
  • Την διόγκωση του χρέους μετά την παρέμβαση της Τρόικας
  • Την «τυχοδιωκτική» δράση των ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς το δανεισμό της Ελλάδας, «χωρίς να υπολογίσουν την πραγματική ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει».
  • Τις ατασθαλίες που προκύπτουν από το πρόγραμμα διάσωσης (πχ από το δάνειο του ΔΝΤ καθώς στελέχη του είχαν δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να το αποπληρώσει, δεδομένων των πολιτικών που εφαρμόζονταν)
  • Ότι η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012 συνδέεται με εμβάθυνση πολιτικών που είναι αντίθετες με το συμφέρον της Ελλάδας και των πολιτών της, δεδομένου ότι το χρέος καταγράφεται πιο υψηλό το 2015 από το 2011, έτος που προηγήθηκε της μεγάλης διαγραφής κατά, υποτίθεται, 50%.
  • Ότι η ΕΚΤ υπερέβη σημαντικά τις αρμοδιότητές της, απαιτώντας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετήσει σχετικά με το δικαίωμα απεργίας και τον καθορισμό του μισθολογικού επιπέδου.
  • Ότι τα μέτρα που υπαγόρευσαν οι πιστωτές αποτελούν εμφανή οπισθοδρόμηση της άσκησης θεμελιωδών ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παραβίαση σειράς Συνθηκών.
από την Χριστίνα Βασιλάκη ανταποκρίτρια του Κόκκινου στις Βρυξέλλες
Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: