Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αναμονή έως και έξι μήνες για μία εξέταση

«ΕΜΦΡΑΓΜΑ» ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ακόμα και περισσότερους από έξι μήνες περιμένουν ασθενείς οι οποίοι θέλουν να εξεταστούν σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων.
Η κρίση στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στο ΕΣΥ. Οι δομές του, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, καθώς δοκιμάζονται από σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους.
Η υπόθεση δείχνει να χάνεται σε ειδικά τμήματα, τα οποία είναι έντονα υποστελεχωμένα και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν παρά ελάχιστους ασθενείς.
Παλεύοντας με ελάχιστα μέσα, διοικήσεις και προσωπικό, προσπαθούν να περιορίσουν τους χρόνους αναμονής για ραντεβού. Αυτό έχει επιτευχθεί σε κρίσιμες μονάδες και ιατρικές ειδικότητες αιχμής.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας»: Οι χρόνοι αναμονής για εξέταση από ογκολόγο-παθολόγο έχουν μειωθεί σημαντικά. Ενας ασθενής που θέλει ραντεβού δεν θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από μία εβδομάδα, όταν στο παρελθόν περίμενε έναν μήνα ή περισσότερο.
Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε ειδική εξέταση, όπως στην Κλινική Μαστού ή στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα, πρέπει να περιμένει από 160 έως 190 μέρες! Το ίδιο συμβαίνει και στο «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας, όπου το ραντεβού για εξέταση στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική ξεπερνά τους πέντε μήνες και τους δύο μήνες για το ιατρείο Οστεοπόρωσης.
Δεν είναι μόνον οι ελλείψεις που προκαλούν τις παθογένειες. Τα δημόσια νοσοκομεία «νοσούν» βαριά στον τομέα της υποδοχής των ασθενών. Αυτό προκαλεί ταλαιπωρία, αναμονές και απώλεια ζωών.
Σε καθημερινή βάση, ένας μεγάλος αριθμός γιατρών και προσωπικού διατίθεται στην κάλυψη των «επειγόντων» περιστατικών που προσέρχονται στην εφημερία των νοσοκομείων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 40% των περιστατικών αυτών δεν είναι επείγοντα και πως θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο σπίτι ή σε δομές κοντά στο σπίτι. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται ετησίως σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους!
Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν πύλη εισόδου προγραμματισμένων εισαγωγών. Τα περιστατικά αυτά «βαπτίζονται» επείγοντα, προκειμένου να αποφύγουν τη λίστα αναμονής και να εισαχθούν για νοσηλεία ή επέμβαση. Η έλλειψη συστήματος εισαγωγής και διαχείρισής τους διαιωνίζει την εξουσία των γιατρών και αφήνει λίγα περιθώρια ορθολογικών παρεμβάσεων στον διοικητικό μηχανισμό.
Η χαλασμένη... εξώπορτα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν κοστίζει μόνο σε ποιότητα υπηρεσιών, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές. Η πρώτη πανελλήνια καταγραφή τραύματος σε 32 νοσοκομεία της χώρας έχει δείξει το εξής εξοργιστικό:
Ενας ασθενής με σοβαρά τραύματα περιμένει, κατά μέσο όρο, 54 λεπτά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ κάποιος άλλος με λιγότερο σοβαρά τραύματα παραμένει 52 λεπτά! Ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί παραμένουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έως και μιάμιση ώρα ή διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, όταν κάθε λεπτό μετράει για τη ζωή τους.
Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αλλάξει το σύστημα αυτό, με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να ξεκινά σύντομα διαβούλευση. Μιλώντας στο «Εθνος», ο υπουργός σημειώνει πως εξετάζονται πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει σύντομα.
Πρόταση για μετασχηματισμό του συστήματος παροχής επείγουσας περίθαλψης έχει συντάξει ομάδα ειδικών, υπό τον ομότιμο καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο. Προτείνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας.
Τα τμήματα αυτά θα εφημερεύουν καθημερινά, επί 24 ώρες, θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό και θα είναι στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο δεν θα ανήκει στο νοσοκομείο όπου στεγάζονται.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Γράφει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Υγείας
Αλλαγές για τις εφημερίες
Είναι προφανές ότι η εφημερία των νοσοκομείων και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών δεν γίνεται με τον τρόπο που θα θέλαμε εμείς και οι ασθενείς. Η παρούσα πολιτική ηγεσία σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο εφημερίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Το πρόβλημα, ωστόσο, εστιάζεται στην τεράστια έλλειψη προσωπικού, λόγω της οποίας δεν είμαστε σήμερα σε θέση να προγραμματίσουμε και να στελεχώσουμε επαρκώς τις μονάδες και τα κρίσιμα τμήματα. Με σκοπό την ενίσχυσή τους προχωρούμε σε πρόσληψη 1.500 επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού, πέραν των 4.500 θέσεων που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Προχωρούμε, παράλληλα, τις διαδικασίες βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος, με προσεκτικά βήματα και ακούγοντας τις απόψεις όλων των πλευρών. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί το επόμενο διάστημα διαβούλευση για το θέμα των εφημεριών, προκειμένου να υπάρξει ένας συνολικός επαναπροσδιορισμός του συστήματος. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, μεταξύ των προτάσεων που ακούγονται, περιλαμβάνονται και ορισμένες πολύ καινοτόμες, τις οποίες θα λάβουμε σοβαρά υπόψη.
Γράφει ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Οικονομίας - Πολιτικής Υγείας
Δημιουργία αυτόνομων τμημάτων
Στην Ελλάδα της κρίσης μπορούν να γίνουν πολλά στην Υγεία χωρίς χρήματα. Παράδειγμα, η επείγουσα φροντίδα και η εφημερία των νοσοκομείων, που έχουν εκφυλιστεί σε αναποτελεσματικές και δαπανηρές πρακτικές.
Στα επείγοντα «χάνονται ζωές», ενώ η εφημερία είναι μόνο «εργαλείο» επιδοματικής πολιτικής. Τα «τμήματα επειγόντων περιστατικών» (ΤΕΠ) στερούνται προσωπικού εξειδικευμένου στην επείγουσα φροντίδα και δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση με σωστή χωροταξική κατανομή. Οι εφημερίες πληρώνονται για να γίνεται εισαγωγή ασθενών, συχνά σε διαπραγμάτευση με τους θεράποντες ή με πολιτική μεσολάβηση.
Η πρόταση είναι η δημιουργία αυτόνομων ΤΕΠ 24ωρης λειτουργίας: 6 έως 8 στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε λίγες μεγάλες πόλεις (Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Γιάννενα).
Να στελεχώνονται με εξειδικευμένο προσωπικό, όχι του νοσοκομείου στο οποίο στεγάζονται, με δικό τους προϋπολογισμό και κανονισμό λειτουργίας. Οι δαπάνες υπερκαλύπτονται από τα διατιθέμενα για «εφημερίες» των νοσοκομείων, τα οποία περιορίζονται μόνο στην «εσωτερική» εφημερία, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: