Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Το μαρτύριο της σταγόνας! Η ΕΚΤ αύξησε κατά 2 δισ. ευρώ το ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε πριν από λίγο ν΄αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στα 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ.ευρω που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια ελάχιστη ανάσα, που δίνει λίγο επιπλέον χρόνο στην Ελλάδα, μέχρι να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Είχε προηγηθεί κοινή δήλωση Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της όπου μεταξύ άλλων σημείωνε πως "κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη".
Για το θέμα του "κουρέματος" των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση.
Το Δ.Σ. είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει συμφωνία αργότερα απόψε το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ τάσσονται με την άποψη η απόφαση για το επίμαχο θέμα να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Όπως έχει γίνει γνωστό η ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση του κουρέματος, εξέλιξη η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα περιορίσει τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από το μηχανισμό.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: