Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η λιτότητα «βλάπτει σοβαρά» τη νομιμότητα: Αντισυνταγματικό το πάγωμα των συντάξεων για τη διετία 2012/2013 στην Ιταλία

Αντισυνταγματικό έκρινε το "πάγωμα" της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων κατά την διετία 2012/2013 που είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το αυστηρό μέτρο είχε επιβληθεί στυη συγκεκριμένη διετία εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η χώρα, και αφορούσε τις συντάξεις από 1.400 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με τους Ιταλούς δικαστές, η απόφαση δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από τον Μόντι και τους υπουργούς του και επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.
Το ιταλικό κράτος καλείται, τώρα, να επιστρέψει 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. "Η απόφαση αυτή λέει με σαφήνεια ότι πρέπει να καταβληθεί η αναπροσαρμογή συντάξεων για την εν λόγω διετία. Η ξεκάθαρη συνέπεια είναι ότι πρέπει να δοθεί η χρηματική διαφορά η οποία προκύπτει", δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός οικονομικών Ενρίκο Μοράντο.
Πηγές της κυβέρνησης Ρέντσι αναφέρουν, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα, αλλά ότι θα μελετηθεί σε βάθος και θα βρεθεί η κατάλληλη λύση.
Τέλος, τα ιταλικά συνδικάτα καλούν την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα τα οφειλόμενα ποσά στους συνταξιούχους, αρχίζοντας από εκείνους που λαμβάνουν 1. 400 ευρώ το μήνα, το χρηματικό ποσό από το οποίο ίσχυσε το πάγωμα της αναπροσαρμογής,  και συνεχίζοντας με τους κατόχους υψηλότερων συντάξεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: