Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Στρατούλης: «Στη φτώχεια το 44,8% των συνταξιούχων»

Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές, τονίζει, επαναλαμβάνοντας ότι τα επιχειρήματα των θεσμών για το ύψος των συντάξεων είναι ανυπόστατα. Μάλιστα τα στοιχεία αυτά ο υπουργός έστειλε και στο Βερολίνο για να έχουν ενημέρωση από πρώτο χέρι.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία απέστειλε τη Δευτέρα, στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, κυμαίνεται σήμερα στα 664,69 ευρώ και η μέση επικουρική στα 168,40 ευρώ.
Ο Δ. Στρατούλης απέστειλε τα στοιχεία στο Βερολίνο με αφορμή συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας, και προκειμένου να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το ύψος της μέσης σύνταξης στην Ελλάδα.Στην επιστολή του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το 44,8% των συνταξιούχων, δηλαδή 1,189 εκατ. από τους 2,654 εκατ., λαμβάνουν κάθε μήνα συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, το οποίο ορίζεται στα 665 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον, από το σύνολο των 2,637 εκατ. συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), οι 1,511 εκατ. (περίπου το 60%) λαμβάνει, αφαιρουμένων των κρατήσεων, αποδοχές από συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα. Αναλυτικά, η πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, το 89,4% των συνταξιούχων γήρατος είναι άνω των 61 ετών.Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι συντάξεις υπέστησαν την περίοδο 2010-2013 μειώσεις έως και 44,2% στις συντάξεις του ΙΚΑ και 48% στις συντάξεις του Δημοσίου, ενώ σημαντικές μειώσεις έως και 16,9% υπέστησαν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, λόγω της απώλειας των δώρων και των επιδομάτων αδείας.
Ανυπόστατα τα στοιχεία των θεσμών
«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν περίτρανα», σημειώνει ο Δ. Στρατούλης, «ότι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των 'θεσμών', αναφορικά με το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, είναι ανυπόστατα και δεν έχουν καμία απολύτως βάση».
«Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση δεν συζητά με τους 'θεσμούς' νέες μειώσεις σε κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές, καθώς οι συντάξεις έχουν υποστεί κατεδάφιση, λόγω των πεπραγμένων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: