Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Κορυφαίοι οικονομολόγοι: Η ελληνική τραγωδία δεν πρέπει να συνεχιστεί - Δώστε μια ευκαιρία

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ BRUEGEL
«Μια ευκαιρία στην Ελλάδα» ζητούν να δοθεί κορυφαίοι οικονομολόγοι και πολιτικοί αναλυτές των Eiffel Group και Glienicke Group, οι οποίοι σε σημερινό δημοσίευμά τους στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Bruegel ζητούν να υπάρξει συμφωνία αλλά να μην «πνιγεί» η οικονομία.
Το κείμενο στήριξης έχει τίτλο «Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα» και υπογράφεται από τους Agnes Benassy-Quere, Yves Bertoncini, Jean-Louis Bianco, Armin von Bogdandy, Henrik Enderlein, Christian Callies, Marcel Fratzscher, Clemens Fuest, Sylvie Goulard, Andre Loesekrug-Pietri, Franz Mayer, Rostane Mehdi, Daniela Schwarzer, Denis Simonneau, Maximilian Steinbeis, Constanze Stelzenmüller, Carole Ulmer, Shahin Valee, Jakob von Weizsäcker και Guntram Wolff.
Το κείμενο στήριξης της Ελλάδας ξεκινά ως εξής: «Η ελληνική τραγωδία δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια της Ευρώπης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει κάποιους να προτείνουν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ή ακόμα και την αποδοχή ενός Grexit, εξέλιξη η οποία θα αποτελεί συλλογική πολιτική αποτυχία. Πάνω από όλα όμως θα προκαλέσει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή των Ελλήνων πολιτών».
Οι κορυφαίοι αναλυτές τονίζουν ωστόσο ότι και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη σε βάρος των πολιτών άλλων χωρών θα συνιστούσε αποτυχία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η «εθνική κυριαρχία» κάθε χώρας πρέπει να γίνει σεβαστή.
«Ο χρόνος εξαντλείται για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της χώρας. Εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, την ξεκάθαρη εντολή του για ένα νέο ξεκίνημα στην χώρα, μακριά από τις παλιές ελίτ που την κατέστρεψαν. Αντιμετωπίζει όμως και μία σοβαρή πρόκληση: το γεγονός ότι κέρδισε αυτήν την εντολή με υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τηρήσει», σημειώνει το κείμενο, που προειδοποιεί για το σημαντικό κόστος για την Ευρώπη, αν αποτύχει η προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης.
Όσον αφορά στις δράσεις που πρέπει να ληφθούν, το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να δεσμευτεί αξιόπιστα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπό τη μορφή επιχορηγήσεων έκτακτης ανάγκης και ενός τρίτου προγράμματος ενίσχυσης.
«Ένα δημοψήφισμα σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή στην ευρωζώνη θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη επιλογή για τους Έλληνες... η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να επιλέξει το πεπρωμένο της. Η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει στην Ελλάδα αλληλεγγύη και τις προϋποθέσεις για να ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανεπιθύμητου και δαπανηρού Grexit», καταλήγει το κείμενο. 

Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: