Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Αρχισε η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ξεκίνησαν από χθες οι μεγάλες ανακατατάξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς πήραν προαγωγή 14 δικαστικοί λειτουργοί που εισέρχονται πλέον στον Αρειο Πάγο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν συνολικά 169 προαγωγικές κρίσεις στον χώρο της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης.
Παράλληλα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) παρέτεινε για μία ακόμα 2ετία τη θητεία της Ελ. Ράικου ως εισαγγελέως κατά της διαφθοράς στην Αθήνα, ενώ στην αντίστοιχη θέση στη Θεσσαλονίκη τοποθέτησε τον εισαγγελέα Αχ. Ζήση (στη θέση του νεοπροαχθέντα Αρ. Δημόπουλου).
Ο «χορός» των προαγωγών, που άρχισε από χθες, στόχο έχει να καλύψει τα μεγάλα κενά που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη τον επόμενο μήνα, καθώς αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας δεκάδες δικαστικοί λειτουργοί, ανάμεσα στους οποίους και η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου, Ελεγκτικού Συνεδρίου).
Συνεδρίαση
Με απόφαση του ΑΔΣ πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο ΑΠ Αθ. Κουτρομάνο και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως ΑΠ Ευτ. Κουτζαμάνη, προήχθησαν σε αρεοπαγίτες, οι πρόεδροι Εφετών Μαρία Νικολακέα (ήταν εφέτης - ανακριτής στο σκάνδαλο της Siemens), Αβροκόμη Θούα, Νικήτας Χριστόπουλος (ανακριτής στο σκάνδαλο των ακινήτων όπου διερευνώνται δικαστές, δικηγόροι, μηχανικοί, ιερείς κ.λπ.) Πέτρος Σαλίχος, Ιωάννης Φιοράκης (συμμετείχε στις ανακρίσεις για τη Siemens και το αποκαλούμενο «παραδικαστικό κύκλωμα») Ιωάννης Μπαλιτσάρης, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Γεώργιος Μιχολιάς, Αλεξάνδρα Κακκαβά, Αγγελική Τζαβάρα, Κωστούλα Φλουρή -Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή και Νικόλαος Τσάκος.
Σε αντεισαγγελέα ΑΠ προήχθη η εισαγγελέας Εφετών Αννα Ζαΐρη, που είχε ζητήσει τη δίωξη πολλών ιατρών που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις μίζες για τις προμήθειες ορθοπεδικών ειδών. Επίσης αποφασίστηκε να προαχθούν σε εισαγγελείς Εφετών, οι αντεισαγγελείς Εφετών Αργ. Δημόπουλος και Λαμ. Σοφουλάκης και σε αντεισαγγελείς Εφετών οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Δημ. Παϊκόπουλος, Ιωάννα Κατσή και Χαράλαμπος Τζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση του ΑΔΣ τέθηκε από δικαστικούς λειτουργούς ζήτημα αλλαγής των εισαγγελέων Διαφθοράς, προκειμένου να αναλάβουν άλλα πρόσωπα τα σχετικά καθήκοντα, αφού σε παλαιότερη συνεδρίαση υποστηρίχθηκε ότι πρέπει να υποβληθούν υποψηφιότητες και από άλλους ενδιαφερόμενους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες το ΑΔΣ με οριακή διαφορά μιας ψήφου (6-5) άναψε «πράσινο φως» για ανανέωση της θητείας της Ελ. Ράικου για τα επόμενα δύο χρόνια, προχωρώντας σε «αλλαγή φρουράς» μόνο στην Εισαγγελία Διαφθοράς στη συμπρωτεύουσα. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να επιχειρηθούν με ανάλογο τρόπο αντίστοιχες αλλαγές και στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς το σχετικό ερώτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα απασχολήσει το ΑΔΣ σε δύο εβδομάδες.
Σήμερα επρόκειτο να συνεχιστούν οι κρίσεις για την προαγωγή 21 δικαστών σε προέδρους Εφετών και δύο εισαγγελέων σε εισαγγελείς Πρωτοδικών. Τις επόμενες ημέρες θα καλυφθούν 30 θέσεις εφετών, 30 προέδρων Πρωτοδικών, 56 πρωτοδικών, 2 θέσεις εισαγγελέων Πρωτοδικών, 13 θέσεις αντεισαγγελέων Πρωτοδικών, ενώ στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρουν τα ΑΔΣ της Διοικητικής Δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ 
Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: