Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Στην κρίση πολιτών και συναδέλφων οι υπάλληλοι

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με κάλπες και μυστική ψηφοφορία από τους συναδέλφους τους, συνέντευξη και μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του νέου συστήματος αξιολόγησης προσωπικού το οποίο αναμένεται να αλλάξει ριζικά και τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων. Το νέο σύστημα θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου. Η φιλοσοφία του θα αφορά την «αξιολόγηση 360 μοιρών» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων χωρίς να συνδέεται με τις αποδοχές ενώ δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Το σχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους με την ενεργοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας με αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία. Το σύστημα αξιολόγησης θα τεθεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα αξιολόγησης οι υπάλληλοι θα «βαθμολογούνται»:
1 Από τους υφισταμένους τους, μέσω μυστικής ψηφοφορίας σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης, τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης. Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο εξετάζει διάφορα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και το μοντέλο της ανάδειξης των δύο καλύτερων υπαλλήλων ανά τμήμα ή διεύθυνση από τους υπαλλήλους, σε υπηρεσίες άνω των 50 ατόμων. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα συγκρίνονται με την αξιολόγηση των προϊσταμένων και οι «εκλεγέντες» θα έχουν τη δυνατότητα ταχύτερης εξέλιξης. Παράλληλα υπάρχει η σκέψη στο μέλλον να θεσμοθετηθούν συμμετοχικές διαδικασίες για τον καθορισμό των στόχων ανά τμήμα ή διεύθυνση όταν θα ολοκληρωθεί το σύστημα στοχοθεσίας των δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου οι υπάλληλοι να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του πλάνου δράσης των τμημάτων ή των διευθύνσεών τους.
2 Από την κοινωνία. Η κυβέρνηση εξετάζει μοντέλα κοινωνικού ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης που ισχύουν στο εξωτερικό όπου οι πολίτες μπορούν να αποστείλουν σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα των υπηρεσιών. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποφασιστεί η τελική μορφή του συστήματος αξιολόγησης, εξετάζεται η θεσμοθέτηση της αξιολόγησης των πολιτών που θα λαμβάνεται υπ' όψιν για τη βαθμολόγηση υπηρεσιών που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και των προϊσταμένων των συγκεκριμένων τμημάτων.
• Αντικειμενικά κριτήρια στα οποία θα περιλαμβάνονται η προϋπηρεσία, η εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς άσκησης διοίκησης, οι σπουδές, οι γνώσεις ξένων γλωσσών και η κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων.
• Συνέντευξη την οποία θα παραχωρούν οι υποψήφιοι για θέσεις ευθύνης, σε ειδικές επιτροπές που θα συστήνονται με συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ. Η συνέντευξη θα μαγνητοφωνείται και θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης καθώς θα είναι ανοιχτή και θα παρακολουθείται και από τους ανθυποψήφιους των ερωτώμενων. Στην αξιολόγηση του προσωπικού η συνέντευξη θα πραγματοποιείται από τους άμεσους προϊσταμένους των υπαλλήλων και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων του εργαζόμενου.
• Από τεστ ψυχομετρικών στοιχείων. Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι αλλά και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται μέσω τεστ ερωτήσεων που θα έχουν καταρτιστεί από ειδικούς προκειμένου να κριθεί η ψυχική τους ισορροπία.
Γιωργος κατρουγκαλος: «Στόχος, η εξέλιξη και όχι η τιμωρία των εργαζομένων»
Η φιλοσοφία του νέου συστήματος αποτυπώνεται και στη δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου: «Η αξιολόγηση δεν είναι θεσμός τιμωρητικού χαρακτήρα. Αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στο να βελτιώσει την ατομική απόδοση του υπαλλήλου και την συλλογική της υπηρεσίας. Επεξεργαζόμαστε τα κριτήρια και την διαδικασία αξιολόγησης παράλληλα με το νέο, αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων ακριβώς γιατί θέλουμε να θέσουμε τέρμα στις πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής δράσης. Μελετούμε τις ανάλογες καλές πρακτικές των διοικητικών συστημάτων της ΕΕ, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση που θα ενσωματώνει και την αντίληψη μας για εκδημοκρατισμό των εσωτερικών σχέσεων της διοίκησης, αλλά και τις σχέσεις της με τους πολίτες».
Στα πλάνα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η αποσύνδεση του μισθού από την αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ σε περίπτωση που ένας υπάλληλος λάβει αρνητική βαθμολογία, μέσω της συνέντευξης θα αναζητούνται τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητάς του είτε με μετεκπαίδευση είτε με τη μετάταξή του σε θέση όπου θα μπορεί να αποδώσει περισσότερο.
Οι προϊστάμενοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή των προϊσταμένων θα γίνει με το μοντέλο του νόμου Ραγκούση, δηλαδή θα ξεκινήσει από την επιλογή των γενικών διευθυντών και θα ακολουθήσει η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης (διευθυντές και τμηματάρχες). Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, θα συσταθεί το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και ένα μέλος από τον Συνήγορο του Πολίτη. Από τους γενικούς διευθυντές που θα επιλέξει το ΕΙΣΕΠ θα δημιουργηθούν τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ), τα οποία θα επιλέγουν τους διευθυντές των δημόσιων υπηρεσιών. Η σύνθεσή τους θα είναι τριμελής.
Τέλος, προσδιορίζεται νέα σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία θα αποτελούνται από τρεις διευθυντές και δύο εκπροσώπους εργαζομένων και θα έχουν την ευθύνη επιλογής των τμηματαρχών.

Νίκος Β. Τσίτσας 
Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: