Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία των δικαστηρίων από τον Ιούνιο

Μεγάλες ανακατατάξεις αναμένονται σε κορυφαία κλιμάκια της Δικαιοσύνης, καθώς τον επόμενο μήνα αποχωρεί η ηγεσία και των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.
Συγκεκριμένα λήγει η θητεία (λόγω ορίου ηλικίας) των προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζου, του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν. Αγγελάρα, ενώ αποχωρεί (λόγω συμπλήρωσης 4ετούς θητείας) και η Γενική Επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων Ελ. Διακομανώλη.
Παράλληλα στις 30-6-15 συνταξιοδοτούνται (συμπληρώνοντας το 67ο έτος της ηλικίας τους) και 10 αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων. Στις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις επιλογές των καταλληλότερων για τις κορυφαίες θέσεις, προάγοντας τουλάχιστον 17 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.
Χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τα ονόματα 133 συνολικά ανώτατων δικαστών, που καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και τα προσόντα που απαιτεί η νομοθεσία για την προαγωγή στα κορυφαία κλιμάκια. Βέβαια η επιλογή θα γίνει στην πράξη ανάμεσα σε πολύ λιγότερους και κατά τεκμήριο μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της επετηρίδας.
Στο ΣτΕ, πέραν του προέδρου Σ. Ρίζου, αποχωρούν τον επόμενο μήνα οι αντιπρόεδροι ΣτΕ Φιλ. Αρναούτογλου, Αγγ. Θεοφιλοπούλου, Ευδ. Γαλανού και Νικ. Ρόζος. Στον ΑΠ μαζί με τον Αθ. Κουτρομάνο αποχωρούν και οι αντιπρόεδροι ΑΠ Γ. Χρυσικός, Γ. Γιαννούλης, Ιω. Σίδερης, Σπ. Μιτσιάλης και Παν. Ρουμπής ενώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο συνταξιοδοτείται πέραν του προέδρου Ν. Αγγελάρα και η αντιπρόεδρος Γαρ. Καλαμπαλίκη.
Το αμέσως επόμενο διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος θα μελετήσει τους φακέλους και βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων για το στάδιο της προεπιλογής, αφού εκείνος έχει την αρμοδιότητα να εισηγηθεί τις προαγωγές για τα κορυφαία κλιμάκια στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις σε συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Η τακτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια, σταμάτησε τις βαθιές «βουτιές» στην επετηρίδα, οδηγώντας σε προαγωγές με βάση την αρχαιότητα (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) αλλά και στη σπάνια συγκυρία να «αδειάζουν» ταυτόχρονα οι κορυφαίες θέσεις και των τριών ανωτάτων δικαστηρίων.
Στην πράξη η κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει τον νέο πρόεδρο ΣτΕ ανάμεσα στους αντιπροέδρους Ν. Σακελλαρίου, Δ. Πετρούλια, Αθ. Ράντο, Αικ. Συγγούνα, Αν. Γκότση, Α. -Μ. Σαρπ. Για την προεδρία του ΑΠ βασικότεροι υποψήφιοι είναι οι αντιπρόεδροι Δημ. Παπαντωνοπούλου, Ν. Λεοντής, Β. Κυτέα, Β. Θάνου -Χριστοφίλου, Γ. Γεωργέλλης, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα και σε αρκετούς Συμβούλους Επικρατείας και αρεοπαγίτες από τους οποίους θα πληρωθούν οι κενές θέσεις των αντιπροέδρων.
Το ίδιο ισχύει και για το Ελ. Συνέδριο, όπου υποψήφιοι για την προεδρία είναι οι αντιπρόεδροι Φλ. Καλδή, Ιω. Σαρμάς, Αν. Θεοτοκάτου, Σ. Ντούνη, Χρ. Καραμαδούκη, Μ. Βλαχάκη, Ν. Μηλιώνης, Α. Λιγωμένου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: