Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Παλλαϊκή απαίτηση η κοπή των πεύκων του δημοτικού σχολείου στο Αχλαδοχώρι

Μπορεί η Άνοιξη να είναι μια από τις καλύτερες εποχές για όλους μας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου, που κάθε κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, βιώνουν ένα σοβαρό πρόβλημα, κυρίως εξαιτίας της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής να το επιλύσει άμεσα. Επίλυση που δεν απαιτεί κανένα οικονομικό κόστος, παρά μόνο διάθεση, απόφαση και άμεση δράση, που για ακόμη μία φορά φαίνεται να λείπουν από την παρούσα δημοτική αρχή.
Τα πεύκα που βρίσκονται περιμετρικά του προαύλειου χώρου του δημοτικού σχολείου Αχλαδοχωρίου, αν και δέντρα που συμβάλουν τα μέγιστα στην εξέλιξη και ισορροπία του οικοσυστήματος όταν αυτά βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο, δηλαδή στα φυσικά πευκοδάση, δείχνουν να αποτελούν εξεπέραστο πρόβλημα για τους κατοίκους του Αχλαδοχωρίου κυρίως την άνοιξη και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.  Το δημοτικό σχολείο βρίσκεται στο κέντρο του μικρού πληθυσμιακά χωριού, που όπως είναι φυσικό, ένας μικρός οικισμός επηρεάζεται άμεσα απ' αυτά στο μεγαλύτερο μέρος του. Στις αστικές, ημιαστικές και περιαστικές-αγροτικές περιοχές όπως πχ το Αχλαδόχωρι, τα πεύκα αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό και την ασθένεια της βαμβακίασης, η οποία εκτός των άλλων προκαλεί και νεκρώσεις στους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων.
Εκτός από τα σοβαρά δερματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της έξαρσης της κάμπιας που απειλεί την δημόσια υγεία και τα ίδια τα δέντρα βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάμπιες και νέφη γύρης συνθέτουν μια εφιαλτική κατάσταση για μαθητές, περιοίκους, επαγγελματίες, επισκέπτες και περαστικούς. Η πλειοψηφία των μαθητών με προτροπή γονέων και δασκάλων δεν αυλίζεται στα διαλείμματα, αποφεύγοντας την επαφή με έντομα και γύρη. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει τους εαρινούς και θερινούς μήνες και με τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σχολείο, που αντιμετωπίζουν κι αυτά με τη σειρά τους οξύ πρόβλημα με τα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα και τα δικαιολογημένα παράπονα των πελατών.
Τα συγκεκριμένα δέντρα αν και από τα μακροβιότερα της χλωρίδας μας, παραμελημένα χωρίς τη δέουσα φροντίδα από τις υπηρεσίες πρασίνου του δήμου, δείχνουν γερασμένα αν και μόλις 50 ετών, με συνέπεια οι ασθενείς κορμοί και τα ξερά κλαδιά τους που κρέμονται πάνω από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια αλλά κυρίως τον προαύλειο χώρο του σχολείου σε ύψος μεγαλύτερο των 10 μ., αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα κατοίκων και μαθητών, αλλά και μόνιμη απειλή υλικών ζημιών σε σπίτια και σε σταθμευμένα και διερχόμενα αυτοκίνητα.
Οι ξερές πευκοβελόνες που πέφτουν από τα πεύκα, προσθέτουν ακόμα ένα πρόβλημα στα ήδη προαναφερθέντα, αφού οι αυλές, οι σκεπές και τα μπαλκόνια των γειτονικών σπιτιών και καταστημάτων, τις «φιλοξενούν» καθημερινά κατά χιλιάδες!
Αλλεπάλληλες οι έγγραφες και προφορικές οχλήσεις με παράπονα και παραινέσεις κατοίκων και φορέων του χωριού(διεύθυνση σχολείου, σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικός σύλλογος, τοπικό συμβούλιο κ.α.) καταρχήν στο τοπικό συμβούλιο και τον πρόεδρο, αλλά κυρίως προς την δημοτική αρχή, τον αντιδήμαρχο και τον δήμαρχο, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με την ριζική κοπή των πεύκων αφού προφανώς δεν υπάρχουν οι δυνατότητες της δέουσας φροντίδας τους. Στην κατεύθυνση αυτή κάτοικοι και φορείς προέβησαν εθελοντικά σε νέα παράλληλη δενδροφύτευση άλλων ειδών δέντρων, αλλά κι άλλες εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και φροντίδας(κάτι που μάλλον καλό είναι παρά κακό για όλους μας), ώστε να διευκολυνθεί η υπηρεσία πρασίνου του δήμου που δεν «αδειάζει» πολύ από τις ανειλημμένες της υποχρεώσεις στις πιο αστικές περιοχές και να προβεί απρόσκοπτα στην οριστική κοπή των ταλαιπωρημένων και προβληματικών πεύκων. Φαίνεται τέλος απ' όσα λέγονται από τους κατοίκους, ότι υποβόσκει και μια πολιτική «κόντρα» μεταξύ τοπικού συμβουλίου που πρόσκειται στη μείζονα αντιπολίτευση και την δημοτική αρχή, που αποτελεί έναν επιπλέον ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση και επίλυση, αυτού αλλά κι άλλων προβλημάτων της Τοπικής Κοινότητας Αχλαδοχωρίου.
Οι κάτοικοι του Αχλαδοχωρίου απαιτούν πλέον από την δημοτική αρχή, να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να δράσει επιτέλους σε κάθε γωνιά της περιφέρειας του δήμου, έστω και στα απλά θέματα της καθημερινότητας που δεν απαιτούν οικονομικά κόστη αλλά προγραμματισμό και διάθεση, αφού στα μεγάλα και φιλόδοξα, οι προσδοκίες τόσο από οικονομικής όσο κι από διοικητικής άποψης στο  Δήμο Πέλλας από την παρούσα δημοτική αρχή, είναι πολύ χαμηλές.
























1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να τα κόψουμε τα δέντρα να χαρούμε λίγο καθαρό τσιμέντο επιτέλους...