Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεπούλημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών

Μονά ζυγά δικά τους. Αυτή η φράση αντικατοπτρίζει πλήρως τα κέρδη που αποκόμισαν -και συνεχίζουν να αποκομίζουν- οι ελληνικές τράπεζες από το μεγάλο μνημονιακό «ντιλ» του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Η «Εφ.Συν.», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου τους, φέρνει στο φως τις συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Eurobank αναφορικά με 14 ακίνητα του Δημοσίου.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου ήταν μεν τεράστια, καθώς ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και διαρκής, αφού οι όροι της μίσθωσης των εν λόγω ακινήτων είναι ξεκάθαρα επωφελείς για τα τραπεζικά ιδρύματα.
Το γενικό περιβάλλον
Οι κυρίαρχοι πολιτικοί, οικονομικοί και μιντιακοί κύκλοι διαφήμιζαν, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, την πώληση της περιουσίας του Δημοσίου ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την ανεύρεση πόρων. Πράγματι, οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις προχώρησαν από το 2011 στη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ, που θα λειτουργούσε ως μεσάζων για την πώληση δημόσιας περιουσίας.
Οι δραστηριότητες του Ταμείου όχι μόνο ήταν κρυφές και αδιαφανείς, καθώς οι συνεδριάσεις του για την τύχη της δημόσιας περιουσίας ήταν «κλειστές», αλλά και εμφανώς ζημιογόνες. Για να το θέσουμε απλά, το ΤΑΙΠΕΔ δεν πουλούσε, αλλά «σκότωνε» σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού αντί ευτελούς τιμήματος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που θα εξετάσουμε σε αυτό το ρεπορτάζ, ήταν η πώληση 14 ακινήτων σε θυγατρική της Eurobank (Eurobank Properties) σε τιμή πολύ κατώτερη και από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Θα εξετάσουμε επίσης τους όρους ενοικίασης ενός εξ αυτών των ακινήτων, του κτιρίου του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, που αναμφίβολα είναι όχι μόνο ζημιογόνοι, αλλά και δυσμενείς για το Δημόσιο για τα επόμενα 20 χρόνια. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη διαδικασία έχει διενεργηθεί και για άλλα 14 ακίνητα, τα οποία πωλήθηκαν σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, την Εθνική Πανγαία.
Το Δημόσιο μοίρασε αρχικά 28 ακίνητά του σε δύο ισόποσα χαρτοφυλάκια των 14, ενώ εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 τρεις υποψήφιοι αγοραστές. Το Χαρτοφυλάκιο Β΄ πωλήθηκε τελικά στις 12 Μαΐου του 2014 στη Eurobank Properties και σε αυτό περιλαμβάνονταν τα εξής κτίρια (ενδεικτικά στην παρένθεση η αντικειμενική αξία τους σε ευρώ όπως περιγράφεται στη σύμβαση):
• Το αρχηγείο της Αστυνομίας - ΓΑΔΑ (23.305.931,41).
• Το υπουργείο Παιδείας (σύνολο 50.699.351).
• Το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής (17.007.719,06).
• Το υπουργείο Δικαιοσύνης (27.045.311,58).
• Το Γενικό Χημείο του Κράτους (25.995.648,00).
• Το υπουργείο Υγείας (51.425.286,82).
• Το Αρχηγείο Αστυνομίας Σερρών (1.784.564,64).
• Κτίριο στις Σέρρες όπου στεγάζονται οι δύο ΔΟΥ, το Χημείο και η Κτηματική και Στατιστική Υπηρεσία της πόλης (7.941.530,82).
• Εξι κτίρια Εφοριών (Α, ΙΖ, ΙΘ ΔΟΥ Αθηνών, ΔΟΥ Χολαργού, Κορίνθου, Χαλκίδας).
Η σύμβαση με αριθμό 5099 μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Eurobank Properties, που περιγράφει σε 473 σελίδες την αγοραπωλησία, είναι ενδεικτική. Το «συνολικό συμφωνηθέν τίμημα» ανέρχεται σε 145.810.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων όμως ανέρχεται σε 228.958.973,84 ευρώ. Με άλλα λόγια, η Eurobank Properties αγόρασε 14 ακίνητα σε τιμή περίπου 83 εκατ. ευρώ κάτω από την αντικειμενική τους αξία, ή αλλιώς με «έκπτωση» 36,3%!
Κάποιος υπερβολικά «καλοπροαίρετος» θα ισχυριζόταν ότι σε μια εποχή κρίσης οι τιμές των ακινήτων πέφτουν, ενώ το κράτος είχε μεγάλη ανάγκη από χρήματα. Τι θα έλεγε όμως αν έβλεπε κατόπιν τη σύμβαση για την ενοικίαση κτιρίου με όρους, τουλάχιστον, ληστρικούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: