Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών

Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, η συζήτηση στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν μετά τη σωρεία των βουλευτικών τροπολογιών που έγιναν δεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. 
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, με εργαζομένους λόγω της προηγούμενης δικηγορικής του ιδιότητας.
Υπήρξε έντονος λεκτικός διαξιφισμός μεταξύ του εκπροσώπου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Κατρούγκαλου, με εκατέρωθεν βολές περί φαύλων πολιτικών. 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τον κατηγόρησε ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από τις συνολικά 16 «ρουσφετολογικές τροπολογίες», σε μία προσπάθεια να στήσει ένα κομματικό κράτος στη δημόσια διοίκηση.
«Είναι φανερό ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του κόμματος σας για να μην συζητηθούν ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια, για αυτό και δεν τις υποστήριξαν όπως όφειλαν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που κατατίθενται οι τροπολογίες.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχεται με άνεση να διογκώσει το κράτος «γιατί είναι το μόνο παιχνίδι που ξέρει να κάνει πολύ καλά» και τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει «μία ακατανόητη ανοχή σε όλους όσους έκαναν λαθροχειρία για να προσληφθούν στο δημόσιο και ήταν πελάτες του κ. Κατρούγκαλου».
Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε ακόμα τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι ο ρόλος της δεν είναι ρόλος σχολιαστή ή παρουσιαστή. «Είναι τραγικό, διότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η χώρα είναι ένα τρίτο μνημόνιο και το χειρότερο μια άτακτη χρεοκοπία», κατέληξε.
Ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να «αντιμετωπίσει τα νομικά τέρατα και τις τριγωνικές σχέσεις που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Έρχεστε τώρα να εμφανιστείτε ως τιμωροί εσείς που έχετε αίμα στα χέρια σας. Δεν ξέρω αν είστε φαύλος πολιτικός ή υποκριτής. Αναρωτιέμαι τι είναι το χειρότερο», πρόσθεσε.
Τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρακατσούλης και Χάρης Θεοχάρης, έκαναν λόγο για «μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού τους βίου». «Σήμερα είμαστε μπροστά στην προετοιμασία του Μαξίμου για μια χρεοκοπία της χώρας», σχολίασε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Θεοχάρης.
Αντίθετα, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κράτησε αποστάσεις από τις αντιπολιτευτικές φωνές, συντασσόμενος με τη θέση του κ. Κατρούγκαλου για την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων. 
Τον κ. Κατρούγκαλο στήριξε πλήρως και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι οι τροπολογίες ρυθμίζουν σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 ετών, ενώ σημείωσε ότι κατατέθηκαν από τους βουλευτές, μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:
  • Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
  • Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
  • Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ.
  • Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
  • Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
  • Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
  • Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
  • Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: