Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Προς παράταση η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Στην παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο χρεών προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες που -για διαφόρους λόγους- δεν πρόκαναν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Η προθεσμία εκπνέει την επόμενη Τρίτη 26 Μαΐου και -σύμφωνα με τον νόμο για τις 100 δόσεις- ο υπουργός δύναται με απόφασή του να παρατείνει για ακόμα έναν μήνα τη ρύθμιση, επειδή υπήρξε καθυστέρηση στο «άνοιγμα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Συνολικά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και ο στόχος για έσοδα 550 εκατ. ευρώ φέτος θεωρείται απόλυτα εφικτός, καθώς έχουν μπει ήδη στα ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 147 απέδωσε το πρώτο σκέλος της ρύθμισης που προέβλεπε πλήρη διαγραφή των τόκων και προσαυξήσεων με την καταβολή του οφειλόμενου κεφαλαίου. Η συμβολή της ρύθμισης στα έσοδα καταγράφηκε στις εισπράξεις του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου, ενώ κάτι αντίστοιχο προκύπτει και από τα πρώτα στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου (φτάνουν συνολικά τα 3.000.000) έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν μέχρι τις 26 τρέχοντος οποιοδήποτε ποσό άνω των 200 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο των ληξιπρόθεσμων μέχρι την 1η/3/2015 οφειλών τους και να τύχουν ισόποσης έκπτωσης επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που τις επιβαρύνουν.
Για όσους δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό το σκέλος, υπάρχει η βασική ρύθμιση, στην οποία μπορούν να εντάξουν το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών τους. Τους δίδεται η δυνατότητα, είτε να καταβάλουν εφάπαξ το αρχικό κεφάλαιο και να γλιτώσουν από το σύνολο των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που έχουν συσσωρευτεί είτε να επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων, κλιμακούμενες από 30% έως και 90%, αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων που θα επιλέξουν.
Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ, δεν θα επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως. Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη στη ρύθμιση οφειλετών, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη ενεργοποιήθηκε η διάταξη που προβλέπει τον συμψηφισμό της πρώτης δόσης για την υπαγωγή στη ρύθμιση με χρήματα που έχουν δεσμευθεί από τράπεζες.
Ετσι διευκολύνονται οι οφειλέτες που αδυνατούν να καταβάλουν το αντίστοιχο ποσό για την υπαγωγή στη ρύθμιση, επειδή έχει προηγηθεί η επιβολή υπέρ του Δημοσίου κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών τους και ως εκ τούτου οι καταθέσεις τους είναι δεσμευμένες. Προϋπόθεση, τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχετήρια να εισπράττονται εντός της προθεσμίας των 3 εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και να μην πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: