Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ναυτικοί σε απόγνωση

Η ταλαιπωρία των ναυτικών που εργάζονται στη ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ και οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, αλλά και του επιβατικού κοινού λόγω ακύρωσης δρομολογίων των πλοίων της εταιρείας, συνεχίζεται και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί λύση.
Τα πληρώματα της ΝΕΛ στη Δραπετσώνα, στο Λαύριο και στη Μυτιλήνη, όπου παραμένουν ακινητοποιημένα τα πλοία λόγω επίσχεσης εργασίας των ναυτεργατών, βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατώντας πλέον να συντηρηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη διοίκηση της εταιρείας.
Το θέμα αυτό εξέτασε στη συνεδρίασή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και ομόφωνα η διοίκηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η απαράδεκτη από κάθε πλευρά κατάσταση προσβάλλει βάναυσα το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε εργαζομένου για την πληρωμή του μόχθου του και επίσης διαπίστωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας η ταχύτατη και κατ’ εξαίρεση νομοθετική ρύθμιση και αντιμετώπιση της απλήρωτης ναυτικής εργασίας των πληρωμάτων της ΝΕΛ ακόμη αναμένεται.
Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε να αποστείλει επικαιροποιημένο εξώδικο προς τον υπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και τις εφοπλιστικές ενώσεις στο οποίο περιλαμβάνονται τα θεμελιώδη, δίκαια και χρονίζοντα αιτήματα του κλάδου, προτάσσοντας μεταξύ άλλων την υπογραφή ΣΣΕ για όλες τις κατηγορίες των πλοίων για το 2015, αλλά και την εφαρμογή τους καθώς και της κείμενης νομοθεσίας, την ανακούφιση των συνταξιούχων από τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων -κυρίως των επικουρικών-, την αντιμετώπιση της ανεργίας, της μείωσης των οργανικών συνθέσεων, της απλήρωτης και μαύρης ανασφάλιστης εργασία και την αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών.
Η ΠΝΟ προειδοποιεί ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τον χρόνο των δυναμικών κινητοποιήσεών της.
Στο μεταξύ η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) σε συνεργασία με τα μέλη της στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας με σκοπό να διεκδικήσουν τους δεδουλευμένους μισθούς που ανέρχονται σε παραπάνω από τέσσερις μήνες.
Δεν αποδέχονται
Στην επίσχεση συμμετέχει το σύνολο του πληρώματος του μηχανοστασίου, αξιωματικοί και πλήρωμα καθώς και άλλες ειδικότητες. Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, ο πρόεδρός της Αντώνης Νταλακογεώργος επικοινώνησε με την ΑΝΕΚ, όπου οι υπεύθυνοι δήλωσαν οικονομική δυσχέρεια και παρέπεμψαν σε οφειλή που έχει να λαμβάνει η εταιρεία από το υπουργείο Ναυτιλίας από εκκαθαριζόμενα δρομολόγια και εντελλόμενα προς είσπραξη, ποσόν που αντιστοιχεί σε 550.000 ευρώ. Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, η εταιρεία έκανε πρόταση για άμεση προκαταβολή 500 ευρώ και ενός μισθού όποτε εκταμιευθούν τα χρήματα της άγονης γραμμής από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά το σύνολο των μελών του πληρώματος δεν αποδέχθηκε τη θέση αυτή για διακοπή της επίσχεσης εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: