Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Τι είναι η Ανεξάρτητη Διαβίωση των Ανθρώπων με Αναπηρία;

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ I-LIVING ΣΕ 7 ΠΟΛΕΙΣ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 5 Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ανθρώπων με Αναπηρία, εκδήλωση του οργανισμού i-living σε επτά πόλεις, με σκοπό την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης μέσω της ενημέρωσης των συμπολιτών μας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Κομοτηνή, Ιωάννινα και Δράμα. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η δράση αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου αντίστοιχων δράσεων για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Στη χώρα μας, λόγω της μη εξοικείωσης των Ελλήνων με τον όρο «Ανεξάρτητη Διαβίωση», τα μέλη και οι εθελοντές του i-living ζήτησαν από περαστικούς να γράψουν σε ένα πινακάκι τί πιστεύουν ότι σημαίνει ο όρος.
Στη συνέχεια φωτογράφιζαν τις απαντήσεις, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός βίντεο που θα παρουσιάζει από τη μία την ελληνική πραγματικότητα και την άγνοια που επικρατεί σχετικά με το θέμα, αλλά κι από την άλλη πως η Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του, ακούγοντας αυτές τις δύο λέξεις ανεξαρτήτου αναπηρίας.
Μεταξύ άλλων, δόθηκαν απαντήσεις όπως «ελευθερία», «ζωή», «αξιοπρέπεια» που είναι ιδανικά που ο κάθε άνθρωπος θέλει και δικαιούται να απολαμβάνει. Και στις επτά πόλεις, η δράση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών (ΑμεΑ και μη) τους οποίους ο οργανισμός ευχαριστεί θερμά.
Οι πολίτες σε γενικές γραμμές έδειξαν πρόθυμοι να ενημερωθούν για κάτι νέο γι' αυτούς αλλά παλιό για την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού η Ανεξάρτητη Διαβίωση σαν φιλοσοφία και σαν θεσμοθετημένα μέτρα του κράτους, μετρά ήδη τρεις δεκαετίες ύπαρξης στην Ευρώπη και τέσσερις στις ΗΠΑ.
Οι περαστικοί που συμμετείχαν στη δράση, είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να ενημερωθούν για το τι τελικά είναι η Ανεξάρτητη Διαβίωση. Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι εν ολίγοις, το αυτονόητο, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό, στο να επιλέγει τον τρόπο ζωής του, στο να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία και τη ζωή. Αυτό το δικαίωμα εξασφαλίζεται στους ανθρώπους με αναπηρία σε δεκάδες ανεπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες χώρες (ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία) από κρατικούς μηχανισμούς.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε επικοινωνώντας με τον i-living στα:
E-mail: iliving.greece@gmail.com
Twitter: @ilivinggreece
Όσοι δεν αγαπούν το διάβασμα μπορούν, παρακολουθώντας το ακόλουθο βίντεο με τίτλο «Independent Living means…» που δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας i-living, να καταλάβουν μέσα σε 5 λεπτά όσα θα χρειαζόταν σελίδες για να εξηγήσουμε.


Λίγα λόγια για τον Οργανισμό
Είμαστε μία νεοσύστατη εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που απαρτίζεται από ανθρώπους με βαριά αναπηρία.
Βασικός σκοπός της εταιρίας μας είναι η προώθηση της ιδέας της Ανεξάρτητης Διαβίωσης (Α.Δ.) στην Ελλάδα, καθώς επίσης η προώθηση και εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), με ειδικότερη εστίαση στο άρθρο 19 της σχετικής σύμβασης του ΟΗΕ.
Οι σκοποί και οι στόχοι του “i-living – Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος” θα υλοποιηθούν μέσω της συνεργασίας με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών καθώς επίσης και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Α.Δ. (ENIL). Η ανάγκη σύστασης του οργανισμού προέκυψε από την έλλειψη ύπαρξης αντίστοιχου οργανισμού στην Ελλάδα.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: