Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

«Παγίδα» υπερφορολόγησης

Τι και αν ψηφίστηκε διάταξη από τη Βουλή, που υποτίθεται ότι επιλύει το θέμα με την εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ για όσους φορολογούμενους έχουν εισοδήματα μόνο από τόκους... Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν τον χαβά τους…
Μετά τους κατοίκους εξωτερικού, που για μερικά και μόνο ευρώ τόκων από ξεχασμένους λογαριασμούς καταθέσεων αναγκάζονται να πληρώσουν «τσουχτερούς» φόρους λόγω του ότι μπλέκουν στα «γρανάζια» των τεκμηρίων, ήρθε η ώρα και για τους φορολογούμενους που βρίσκονται εντός ελληνικών συνόρων.
Η εμπλοκή τους στον παραλογισμό με τα τεκμήρια ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που οι επιτελείς του υπουργείου συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα ως προς τη διόρθωση αυτού του λάθους που έχει σοκάρει χιλιάδες φορολογούμενους. Κάτι ανάλογο είχαν να ζήσουν από πέρυσι με τα λάθος εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και τον εξωπραγματικό φόρο που είχε προκύψει.
Οπως αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.», χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού με λογαριασμούς καταθέσεων, σπίτια και αυτοκίνητα στην Ελλάδα καλούνται φέτος να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος μόνο και μόνο επειδή εισπράττουν μερικά ευρώ τόκων από καταθέσεις.
Το γεγονός αυτό συμβαίνει λόγω του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ορίζει ότι οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα μόνο στην περίπτωση που αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας.
Με δεδομένο ότι δεν τίθεται κάποιο όριο ή κάποιος περιορισμός αναφορικά με το εισόδημα αυτό, ακόμη και οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν στην Ελλάδα τόκους μερικών λεπτών του ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απίστευτη «παγίδα» υπερφορολόγησης, η οποία ισχύει τελικά και για τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας και μάλιστα όχι μόνο για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους αλλά και για όσους έχουν αποκτήσει εισοδήματα από ακίνητα.
Παράδειγμα
Εστω φορολογούμενος, ο οποίος το 2014 είχε εισόδημα από τόκους 0,57 ευρώ και εισόδημα από εισπραχθέντα ενοίκια 3.600 ευρώ. Ο φορολογούμενος αυτός διαμένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 50 τ.μ., το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα του κι έχει κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών παλαιότητας 10 ετών κληρονομημένο κι αυτό από τον πατέρα του. Το συνολικό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου αυτού ανέρχεται σε 3.600 ευρώ. Ο υπολογισμός του εισοδήματός του θα υπολογιστεί αθροιστικά με τα εξής τεκμήρια: εισοδήματος 3.000 ευρώ, κατοικίας 2.000 ευρώ (50 τ.μ. Χ 40 ευρώ ανά τ.μ.), αυτοκινήτου, 2.600 ευρώ = 7.600 ευρώ. Οπότε η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος που θα προκύψει θα είναι 3.999 (7.600 - 3.600,57 = 3.999,43).
Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει ως εξής:
■ Το εισόδημα των 3.600 ευρώ από ενοίκια θα φορολογηθεί αυτοτελώς με 11% οπότε ο φόρος που αναλογεί σ’ αυτό θα ανέλθει σε 396 ευρώ (3.600 Χ 11% = 396).
■ Η διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος 3.999 ευρώ θα φορολογηθεί με 26% και προκαταβολή 55% οπότε ο φόρος που αναλογεί φτάνει τα 1.610,92 ευρώ. Το εισόδημα των 0,57 ευρώ από τους τόκους έχει ήδη φορολογηθεί και ο συνολικός φόρος είναι 2.007 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: