Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Μπαράζ απεργιών και απόπειρες απεργοσπασίας

«Διαβολοβδομάδα» απεργιών στη Γερμανία. Χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο Γερμανών Μηχανοδηγών (GDL) ξεκίνησε απεργία διαρκείας, που λίγο μετά τα μεσάνυχτα επεκτάθηκε και στις επιβατικές αμαξοστοιχίες.
Η απεργία, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των γερμανικών σιδηροδρόμων, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρωί της Κυριακής και αποτελεί την «απάντηση» του μαχητικού συνδικάτου στην αδιαλλαξία της διοίκησης του ημικρατικού ομίλου Deutsche Bahn, του «γερμανικού ΟΣΕ», και της κυβέρνησης Μέρκελ όσον αφορά τα αιτήματά τους για τη σύναψη νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με αύξηση του μισθού κατά 4,7% από τον Ιούλιο καθώς και τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από τις 39 στις 37.
Αλλωστε πρόκειται για την... όγδοη κατά σειρά απεργία των σιδηροδρομικών. Ας σημειωθεί ότι το κόστος της απεργίας των Γερμανών μηχανοδηγών υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ την ημέρα.
Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι η συγκεκριμένη απεργία «είναι εντελώς ακατάλληλη ως μέσο πίεσης» και «αναμένεται να προκαλέσει αναρίθμητες βλάβες στους επιβάτες, στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους και στο προσωπικό τους και τέλος, στη γερμανική οικονομία στο σύνολό της».
Η κυβέρνηση από τη μεριά της «ποντάρει» στη φυσιολογική δυσφορία που προκαλεί η νέα απεργία στα περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες που μετακινούνται καθημερινά με τα τρένα.
Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ είπε χαρακτηριστικά στην «Bild» ότι «πολλοί πολίτες δυσανασχετούν για τη διάρκεια της απεργίας», υπογραμμίζοντας ότι «η συγκεκριμένη διεκδίκηση πλέον έχει αγγίξει τα όρια της κατανόησης και της αποδοχής» της από τους πολίτες.
«Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι όσοι ηγούνται των διαπραγματεύσεων», τόνισε.
Η απεργία των μηχανοδηγών δεν είναι όμως η μόνη στη Γερμανία: εδώ και ημέρες απεργούν με την κάλυψη της ομοσπονδίας Verdi οι εργαζόμενοι στην εταιρεία σεκιούριτι Prosegur, που έχει αναλάβει τις χρηματαποστολές για τις μεγαλύτερες τράπεζες στο Βερολίνο.
Ως αποτέλεσμα ο εφοδιασμός των τραπεζών με χαρτονομίσματα έχει «παραλύσει» και τα περισσότερα ATM στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν στερέψει από ρευστό! Η εταιρεία προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με υπαλλήλους που έφερε από άλλες πόλεις, αλλά όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», «δεν βρέθηκαν αρκετοί απεργοσπάστες»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: