Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε προγράμματα που δεν βγαίνουν και έχουν αποτύχει

«Ως υπουργός οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή σε μια συμφωνία που μακροοικονομικά δεν θα βγαίνει». Ακόμα και αν εξαφανιστεί το χρέος της χώρας το θέμα της ανάπτυξης της χώρας δεν θα έχει επιλυθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στο Συνέδριο του Economist.
Δεν γίνεται συμφωνία γιατί παρά τα προβλήματα ρευστότητας, δεν υποσχόμαστε πράγματα που δεν βγαίνουν, στους δανειστές μόνο και μόνο,  για να εξασφαλίσουμε την επόμενη δόση.
Μίλησε για τα σημεία συμφωνίας με τους εταίρους στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, όπου κυρίως συγκλίνουν στο ότι αν η Ελλάδα, δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει.
Εξήγησε επίσης η χώρα χρειάζεται ένα «δυναμικά συνεπές δημοσιονομικό πλαίσιο, με διαχρονική συνέπεια» ενώ είναι αναπόφευκτη η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά όχι με τη λογική του ξεπουλήματος.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με κόψιμο κάποιων επικουρικών συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «μόνο για να πάρουμε τα 7 δισ. της τελευταίας δόσης και σε λίγους μήνες να είμαστε στην ίδια κατάσταση». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε εσείς, ούτε οι δανειστές».


Καμία αλλαγή στο ΦΠΑ ως το τέλος του καλοκαιριού
Ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ΦΠΑ ως το τέλος του καλοκαιριού, καθησυχάζοντας τους παράγοντες της αγοράς και του τουρισμού. Ενώ αναφέρθηκε και σε μελλοντική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Μιλώντας για τους στόχους της κυβέρνησης δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές προκύψουν από τη  διαπραγμάτευση θα είναι αντι- υφεσιακές, ενώ ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως θα κυριαρχήσει ο ρεαλισμός στους στόχους που θα τεθούν.
Αναφερόμενος στις βασικές ενότητες του συνεδρίου του Economist που σχετίζονται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν εξαφανιστεί με κάποιο τρόπο το χρέος της χώρας, το θέμα της ανάπτυξης της Ελλάδας θα παραμένει σε εκκρεμότητα.
Σημείωσε επίσης ότι η αποπληρωμή στην ΕΚΤ τον Ιούλιο πρέπει να καθυστερήσει καθώς όπως  είπε τον Ιούλιο ωριμάζει ομόλογο που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Αν και ανέφερε ότι το «κούρεμα» αυτών των ομολόγων δεν είναι εφικτό, είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή των SMPs ομολόγων ούτως ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Αναφερόμενος δε στο χρέος ως σύνολο είπε ότι πρέπει να «ξανασχεδιαστεί».
Ο ίδιος έδωσε βάρος στο ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην ανάπτυξη της οικονομίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό θα πρέπει να επιλύσουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων.
 
Αποσπάσματα της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών στο Συνέδριο του Economist στα video.


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: