Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Θέλουν να κλείσει και το «σταγονόμετρο» - Bundesbank κατά της χρηματοδότησης μέσω ELA

Σε αποδόμηση της πρόσφατης απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει κι άλλο τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών προέβη ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταρρίπτει όλα τα ταμπού για τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων.
Δεν είναι δουλειά των κεντρικών τραπεζών να αποφασίζουν ποιοι είναι ή θα είναι μέλη της ευρωζώνης, τόνισε ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο, Παρασκευή.
Ο Βάιντμαν υποστήριξε πως «δεδομένου ότι απαγορεύεται να χρηματοδοτούνται τα κράτη (από την ΕΚΤ), δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να εγκρίνονται δάνεια σε τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, με τα οποία στη συνέχεια χρηματοδοτούν τα ομόλογα των κυβερνήσεων τους, οι οποίες επίσης δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές».  
Όταν ρωτήθηκε εάν θα ήταν είναι διατεθειμένος να σταματήσει την έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κι επομένως να αναγκάσει την Αθήνα να βγει από την ευρωζώνη, ο Βάιντμαν απάντησε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν  είναι υπεύθυνες για «τη σύνθεση της ευρωζώνης ή τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας» και ότι η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας είναι «σαφέστατα» στα χέρια των πολιτικών.
Η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης, είπε και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να φορτώνεται με πολλά αιτήματα και απαιτήσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού «δεν είναι παντοδύναμη», δηλώνοντας ανήσυχος για την αυξημένη πολιτικοποίηση των κεντρικών τραπεζών και τις προσδοκίες που έχουν φορτωθεί.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: