Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ενιαίο εισιτήριο και e-ticket σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ
Νέα πολιτική στην τιμολόγηση των εισιτηρίων για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και νέα προϊόντα όπως το ενιαίο εισιτήριο, η ηλεκτρονική του έκδοση, αλλά και e-shop με προϊόντα πολιτισμού, περιλαμβάνουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου.
Στη θεσμοθέτηση νέων τιμολογίων για την είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, αναφέρεται σε έγγραφό του διαβιβάστηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και θρησκευμάτων Νίκος Ξυδάκης.
Όπως ειδικότερα ενημερώνει έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που ήδη επεξεργάζεται τα δεδομένα για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, σταθμίζοντας τους παράγοντες και εξετάζοντας τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό δεν προβλέπεται οριζόντια αύξηση, αλλά γίνεται μελέτη ανά ομάδες χωρών-μουσείων.
Παράλληλα θα αναπτυχθεί νέα πολιτική ενιαίων εισιτηρίων, τόσο για τον μαζικό τουρισμό, που παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια , όσο και για τους μεμονωμένους επισκέπτες. Η λελογισμένη αύξηση της τιμής των εισιτηρίων ιδιαίτερα σε χώρους, στους οποίους έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες επισκεψιμότητας, τονίζει ο κ. Ξυδάκης, καθώς και η ανάπτυξη της πολιτικής των ενιαίων εισιτηρίων αποτελεί μέτρο με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο.
Στο οδικό άξονα των δράσεων που θα προχωρήσουν εντάσσεται και η εγκατάσταση νέου συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το υπουργείο φιλοδοξεί έως το τέλος του έτους να έχει επεκταθεί στους 59 χώρους - μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, όπου εφαρμόζεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Σταδιακά θα εφαρμόζεται σε κάθε χώρο που θα εκσυγχρονίζεται τεχνικά.
Παράλληλα θα ανασχεδιαστεί η πολιτική των πωλητηρίων με πρόβλεψη για τον εκσυγχρονισμό τους, τόσο σε κτηριολογικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο περιεχομένου (πωλητέων ειδών) με στόχευση σε όλες τις κατηγορίες επισκεπτών.
Το επόμενο βήμα αφορά στην προώθηση της διαδικτυακής παρουσίας, με ηλεκτρονικό εμπόριο για όλα τα πωλούμενα είδη και με μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, από την οποία φωτογράφοι, κινηματογραφιστές, περιοδικά, τηλεοράσεις, μαζικά μέσα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν εικόνες ή βίντεο από τους αρχαιολογικούς χώρους και την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά-πνευματική ιδιοκτησία την οποία διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων- θα μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε υλικό υψηλής ποιότητας και με σχετικά φθηνό αντίτιμο να τα προμηθεύονται.
Όπως πάντως σπεύδει να υπογραμμίσει ο αναπληρωτής υπουργός, κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της νέας πολιτιστικής πολιτικής της εξωστρέφειας με όρους βιωσιμότητας, θα διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση ή έστω η πρόσβαση με προνομιακούς όρους στις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: