Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Διαθέσιμα μέσω Taxisnet όλα τα στοιχεία των δανείων

Διεκόπη λίγο πριν τις 15:00 η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Φυσικών Προσώπων όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η διακοπή ήταν προγραμματισμένη και μικρής διάρκειας. Αποσκοπούσε στο να «ενημερωθούν» οι φορολογικές δηλώσεις αυτόματα με τα στοιχεία όλων των δανείων που εξυπηρετήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2014.
Πράγματι, μετά από λίγη ώρα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξαναμπήκε σε λειτουργία. Πλέον, οι εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, μπορούν να δουν τα στοιχεία και όλων των δανείων που πλήρωσαν κατά τη διάρκεια του 2014.
Τα στοιχεία δεν φαίνονται προσυμπληρωμένα. Όπως συμβαίνει και με τους τόκους καταθέσεων, ο δανειολήπτης μπορεί να δει έναν βοηθητικό πίνακα ο οποίος θα τον βοηθήσει στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.
Ο πίνακας που ενσωματώνεται για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις περιέχει:
1. Την Τράπεζα που έχει χορηγήσει το δάνειο
2. Τον ΑΦΜ του συμβαλλόμενου,
3. Το είδος του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό κλπ)
4. Την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και
5. Το καταβληθέν ποσό για ολόκληρο το 2014.
Επειδή το σύστημα δοκιμάζεται για πρώτη φορά, μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις. Έτσι, ο πίνακας δεν έχει δεσμευτικό αλλά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Όποιος δεν βρίσκει κάποιο από τα δάνειά του στον πίνακα, θα πρέπει να αναζητήσει τη βεβαίωση από την τράπεζα.
Φέτος, όπως και πέρυσι, οι τράπεζες δεν αναμένεται να στείλουν βεβαιώσεις από μόνες τους.
H εφορία ζητά να αποτυπωθεί στη δήλωση το «πραγματικό γεγονός». Δηλαδή, οφείλετε να δηλώσετε όλα τα δάνεια που πληρώσατε την προηγούμενη χρονιά, καθώς τα ποσά αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: