Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Έκθεση-σοκ από τη UNICEF: 16 εκατ. παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για 16 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, καθώς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF -αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τότε που ξεκίνησε η ύφεση το 2007.
Πρόκειται για ένα από υψηλότερα ποσοστά παιδικής φτώχειας στον ανεπτυγμένο κόσμο, λίγο πίσω απ' αυτό στη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Αντιθέτως, στην Ολλανδία και τις χώρες της Σκανδιναβίας ζουν παιδιά με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Επίσης, 2,5 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση, έμειναν άστεγα για μια μεγάλη περίοδο ή όλο το 2014, ποσοστό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2013.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της UNICEF, 20 στα 100 παιδιά λαμβάνουν το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Βοήθειας Διατροφής (SNAP) –περισσότερο γνωστό ως κουπόνια τροφίμων, ύψους 5 δολαρίων την ημέρα. Το 2007, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12 στα 100 παιδιά. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές στα δημόσια σχολεία είναι τόσο φτωχοί ώστε να βασίζονται στα κουπόνια τροφίμων, ενώ σχεδόν τα μισά παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής κάτω των έξι ζουν στη φτώχεια. Παιδιά Λατίνων και Ινδιάνων είναι τα αμέσως επόμενα στη λίστα της φτώχειας.
Οταν ξεκίνησε το SNAP στα μέσα της δεκαετίας του 1990, είχε σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό δίχτυ ασφαλείας για άγαμους ενήλικες χωρίς παιδιά. Τώρα περιλαμβάνει παντρεμένα ζευγάρια, ζευγάρια με παιδιά, και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Καθώς έχει υπολογιστεί πως τα διάφορα επιδόματα και οι επιπλέον δαπάνες της υγείας και της εγκληματικότητας που απορρέουν από την παιδική φτώχεια επιβαρύνουν έως και περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο ή 3,8% το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο επιδιώκουν με μεγάλο... ζήλο να περικόψουν τα κουπόνια σίτισης και άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.
Τελικά, το 2014 το Κογκρέσο ψήφισε ένα νομοσχέδιο όπου κόπηκαν 8,6 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα κουπονιών τροφίμων, εξαλείφοντας τα οφέλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για περίπου 850.000 ανθρώπους. Αρκετοί μάλιστα βουλευτές πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν. Ενας εξ αυτών, ο βουλευτής από τη Τζόρτζια Τζακ Κίνγκστον, δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν υπάρχει το δωρεάν φαγητό, ακόμα και για μαθητές, που θα έπρεπε να σκουπίζουν το πάτωμα της σχολικής καφετέριας αν θέλουν να τρώνε δωρεάν».
Και σύμφωνα με τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, θα υπάρξουν -αν υιοθετηθούν- επιπλέον περικοπές 125 δισ. δολαρίων τα επόμενα 10 χρόνια από το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Βοήθειας Διατροφής, ποσοστό 34%. Αν συμβεί αυτό, 11 ως 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα αποκλειστούν από το πρόγραμμα, στην πλειονότητά τους παιδιά.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: