Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η αντιπολίτευση έμεινε Ευρώπη

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον ότι προχωρεί σε πραξικόπημα κάνοντας ένα δημοψήφισμα-παρωδία, που καλεί τον λαό να αποφασίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν θα βγει από το ευρώ και την Ευρώπη.
«Καλείτε το λαό να εγκρίνει ο ίδιος την αποκοπή του από την Ε.Ε. Αυτό που θα κληθούν να πουν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ένα ναι ή ένα όχι στα 8,5 δισ. ευρώ που προτείνει η τρόικα ή η κυβέρνηση Τσίπρα» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το λέω ξεκάθαρα, θέλουμε οι Έλληνες να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης».
«Το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη», τόνισε, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί καλύτερης διαπραγμάτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Έβγαλαν τον υπουργό Οικονομικών έξω από το Eurogroup. Την παράταση που ζητήσαμε, δεν την πήραμε. Το βράδυ της Τρίτης θα είναι η χώρα χωρίς πρόγραμμα, χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της Ευρώπης» υποστήριξε και συμπλήρωσε:
«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο, κύριε Τσίπρα. Φέρατε μια απαράδεκτη συμφωνία και οδηγείτε σε έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη. Η δική σας συμφωνία που φέρατε είναι χειρότερη από κάθε μνημόνιο. Έχετε ικανοποιήσει πλήρως και απολύτως όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητας από το email Χαρδούβελη. Προεκλογικά υποσχεθήκατε 11 δισ. για παροχές και φέρνετε μέτρα λιτότητας 8,5 δισ. ευρώ. Είναι ο δικός σας εφιάλτης, κ. Τσίπρα».
Και ο πρόεδρος της Ν.Δ ,συνέχισε λέγοντας: «Γιατί δεν φέρατε για το δημοψήφισμα τη δική σας πρόταση; Μήπως γιατί θα την καταψηφίζατε πανηγυρικά; Βάλατε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας στην πρόταση που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικός σας δήλωσε ότι οδηγεί σε ανεργία, είναι υφεσιακή και το email Χαρδούβελη μπροστά της μοιάζει παιχνιδάκι»
Στ. Θεοδωράκης: Σχολική εκδρομή η διαπραγμάτευση
Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει στόχο τον διχασμό, σημειώνοντας ότι το έχει ήδη καταφέρει.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε προς τα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν διαπραγματευθήκατε στην Ευρώπη και επισήμανε: «Οι άνθρωποί σας έκαναν περαντζάδες όπως μαρτυρούν μέχρι και οι γραμματείς στις Βρυξέλλες. Χωρίς χαρτιά, χωρίς προτάσεις, χωρίς σχέδιο κι αν εξαιρέσεις -και θα πρέπει να το πω- τον κύριο Χουλιαράκη που όπως λένε, "ήξερε για τι μιλάμε" και προσπαθούσε ο άνθρωπος να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, οι άλλοι πήγαιναν σαν σε σχολική εκδρομή. Το μαρτυρούν οι φωτογραφίες στους καναπέδες. "Σχολική εκδρομή". Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός ακόμα και των φίλων σας στην Ευρώπη. Των σοσιαλιστών που σας ενίσχυσαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Των Γάλλων και των Ιταλών κεντροαριστερών. Έρχονται για να μας πουν ιδέες, έρχονται σαν στελέχη ΜΚΟ. Και ζητώ συγγνώμη από τις ΜΚΟ. Που πολλές είναι σοβαρότερες από το κυβερνητικό σας ασκέρι»
«Δεν έχετε σχέδιο. Γιατί δεν έχετε προτάσεις. Γιατί μόνο αυτοσχεδιάζετε. Στεγνώσατε αυτούς τους πέντε μήνες την οικονομία. Αυξήσατε την ανεργία και τη μαύρη εργασία» ισχυρίστηκε και υπογράμμισε ότι «αν ο λαός ψηφίσει "ναι", τι θα κάνετε; Θα έρθετε να εφαρμόσετε τις εντολές των δανειστών;».
Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήρε την απόφαση να ηγηθεί του λόμπι της δραχμής και πως θα πρέπει θαρραλέα να πει «αν ηττηθώ θα φύγω». «Ελπίζω βέβαια να έχουν το σθένος οι υπουργοί που σας ακολουθούν σε αυτή τη μοιραία πορεία μεθαύριο το πρωί να δώσουν εντολή στους τραπεζίτες τους να μεταφέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, να πάρουν κι αυτοί το ίδιο ρίσκο που παίρνει ο ελληνικός λαός, να μπουν κι αυτοί στην ουρά των ΑΤΜ» τόνισε και κατέληξε:
«Σας έχουμε μία πρόταση. Αποσύρετε την επιλογή του δημοψηφίσματος και βάλτε σε ψηφοφορία στη Βουλή τη δική σας πρόταση - αν έχετε. Πάρτε τη θετική ψήφο και πηγαίνετε με αυτήν στην Ευρώπη. Ή κάντε τώρα συγκεκριμένη αντιπρόταση στους Θεσμούς. Τώρα όμως. Διαφωνείτε, λέτε, με το 10% των προτάσεων των Θεσμών. Πείτε καθαρά λοιπόν στη Βουλή τι θέλετε να αλλάξει. Να το δούμε. Να το συζητήσουμε. Δε θα το κάνετε όμως. Γιατί αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι κομματικές σας ισορροπίες και μόνο. Δε θέλετε να δυσαρεστήσετε κανέναν. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ του κόμματος. Προτιμάτε να διαλύσετε την πατρίδα προκειμένου να διασώσετε τις συνιστώσες σας. Την Κυριακή όμως το δίλημμα είναι ένα: "ναι" ή "όχι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση; "Ναι" στο ευρώ; Ή "όχι "στο ευρώ; Δεν μας ενδιαφέρει ο εμφύλιός σας με τη Νέα Δημοκρατία -ποιο μνημόνιο είναι χειρότερο, το γαλάζιο ή το ροζ».
»Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί χωρίς μνημόνια, η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί ρεαλιστικά και προοδευτικά η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Οι αλλαγές είναι εκεί έξω και φωνάζουν και εσείς τις προσπερνάτε».
Φώφη Γεννηματά: Προχωρήστε σε εκλογές
Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε για επικίνδυνη πολιτική, αμετροεπή στάση και για κρυφή ατζέντα που οδηγεί την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει καμία χρησιμότητα.
«Δεν χρειάζεται κανένα δημοψήφισμα. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε τη λυτρωτική για την Ελλάδα και τους Έλληνες ομολογία αδυναμίας και αποτυχίας σας. Δεν θα καταφέρετε να αποδράσετε παγιδεύοντας τους Έλληνες πολίτες σε ερωτήματα όχι για το τι θέλουν αλλά για το τι δεν θέλουν» τόνισε ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών.
«Προχωρήστε σε εκλογές τώρα, κ. πρωθυπουργέ, τα ψέματα τελείωσαν. Σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας είναι για σας η δύσκολη ώρα της αλήθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά για τον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση και έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς και για αποτυχημένη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο απόλυτο αδιέξοδο.
«Προτιμήσατε, κύριε Τσίπρα, να υποταχτείτε στους κήρυκες της ρήξης και της δραχμής. Έχετε υποχρέωση να αναλάβετε την ευθύνη της απόφασης για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να διασφαλίσει την προοπτική της ανάπτυξης έστω και τώρα» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας καθαρές απαντήσεις για την επόμενη μέρα, «καθώς η χώρα οδηγείται σε μεγάλη εθνική περιπέτεια».
«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν θα αλλάξουν με αυτοκτονίες κρατών και γραφικές αναφορές στο Κούγκι, ούτε με νταούλια που παίζουν χορούς του Ζαλόγγου» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει τη συνταγματική τάξη και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Το ερώτημά μας είναι: Κύριε Πρόεδρε, θα είστε ο Πρόεδρος που θα παρακολουθεί την Ελλάδα να βαδίζει ολοταχώς εκτός ευρώ;» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: