Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Πολεμικό ανακοινωθέν από το Eurogroup - Άλλη κυβέρνηση «εμπιστοσύνης» θέλει ο Ντάισελμπλουμ!

Ανακοίνωση πολεμικών τόνων, την οποία δεν συνυπέγραψε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνεδρίαση στην οποία αποφασίστηκε ότι δεν γίνεται δεκτό το αίτημα για παράταση του προγράμματος.
«Η τωρινή οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015», αναφέρεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο καθίσταται επίσης σαφές ότι με τη λήξη του προγράμματος η ευρωζώνη σκοπεύει να παρακρατήσει και το ποσό των περίπου 1,9 διςευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup:
«Από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 σχετικά με την παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος ενίσχυσης, εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν λάβει χώρα ανάμεσα στους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές ώστε να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και του κατεπείγοντος της κατάστασης, οι θεσμοί προχώρησαν σε μία κατανοητή πρόταση σχετικά με πολιτικές προϋποθέσεις, χρησιμοποιώντας την ευελιξία εντός τους τρέχοντος συμβιβασμού.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς στις 26 Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την υποστήριξη που παρείχε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup υπήρξε ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή για επιπλέον υποστήριξη στους Έλληνες πολίτες μέσω ενός συνεχούς προγράμματος με κατεύθυνση την ανάπτυξη.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιούλιου, που είναι μετά την λήξη του προγράμματος. Η τωρινή οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, όπως και όλες οι συμφωνίες σχετικά με το τωρινό ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των ισόποσων κερδών του προγράμματος από τα ομόλογα SMP (επιστροφή κερδών ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα). Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».
Άλλη κυβέρνηση «εμπιστοσύνης» θέλει ο Ντάισελμπλουμ!
«Οι προτάσεις μας είχαν το μέγιστο της ευελιξίας που επέτρεπε το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως «εκπλαγήκαμε αρνητικά από τις αποφάσεις» για το δημοψήφισμα. «Η ελληνική πλευρά αποφάσισε να τις απορρίψει και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.
«Δώσαμε χρόνο για τις εναλλακτικές μας προτάσεις, αλλά οι ελληνικές αρχές τις απέρριψαν», είπε, υποστηρίζοντας πως «οι προτάσεις δεν ήταν ολοκληρωμένες, βρισκόμασταν ακόμη σε διαπραγματεύσεις».
«Το πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ. Θα δούμε ποια θα είναι τα μελλοντικά βήματά μας», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας πως το Eurogroup θα συνεχίσει τη συνεδρίαση, χωρίς την ελληνική αντιπροσωπεία, για τα επόμενα βήματα. «Θέλουμε να εργαστούμε στενά για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης», ανέφερε.
Σχετικά με την στήριξη των ελληνικών τραπεζών είπε πως αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρει η ΕΚΤ, ως ανεξάρτητος θεσμός. «Το πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη το βράδυ και θα δούμε ποια θα είναι τα μελλοντικά βήματά μας», είπε.
«Θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα, ακόμα και με ναι. Η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα διαχείρισης. Πρέπει να δούμε ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα» τόνισε αναλυτικά. Στο σενάριο του «όχι», συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται στον ελληνικό λαό ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με τις υποχρεώσεις της σε κάθε περίπτωση, κατέληξε.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: