Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δεν θα μειωθεί το όριο των 60 ευρώ

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι 1 δισ. ευρώ και επαρκεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε λήγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επανεσυνεδριάζει η ΕΚΤ για τον ELA, καθησυχάζουν κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, μετά από έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους τραπεζίτες, παρουσία εκπροσώπου της ΤτΕ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. 
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μείωσης του ορίου αναλήψεων κατώ από τα 60 ευρώ επιβεβαιώνουν οι ίδιοι, με τον Γ.Δραγασάκη να συμπληρώνει ότι τα ΑΤΜ ανεφοδιάστηκαν πλήρως και «είναι "φορτωμένα" για όλο το Σαββατοκύριακο».
Να ηρεμήσει τους πολίτες που συνεχίζουν να επιμένουν στις ουρές των ATM φοβούμενοι την επόμενη ημέρα επιχείρησε και νωρίτερα η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κτατσέλη, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «επειδή διακινούνται διάφορες κακόβουλες φήμες στο διαδίκτυο, θα ήθελα να ενημερώσω το συναλλακτικό κοινό ότι κατά την υπολειπόμενη διάρκεια της τραπεζικής αργίας ως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, τα ATM των τραπεζών θα λειτουργούν κανονικά».
Σημειώνεται ότι, για τον υπολογισμό της ρευστότητας στις τράπεζες, ελήφθησαν υπόψη τα εξής στοιχεία:
  • Για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, υπολογίζονταν αρχικά ότι αυτές θα ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ και τελικά βγήκαν 390 εκατ. ευρώ
  • Για τις συντάξεις, ότι οι εκροές θα ανέρχονταν σε 350 εκατ. ευρώ και έχουν «φύγει» 80 εκατ. ευρώ
  • Για τις ειδικές εγκρίσεις (εξαγωγή κεφαλαίων για π.χ. ιατρικές δαπάνες), προβλέπονταν εκροή 650 εκατ. που περιορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: