Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Κύριε Σόιμπλε, αύριο χρεοκοπεί το... Πουέρτο Ρίκο!

«Είπα στον Λιου πάρτε εσείς την Ελλάδα, να πάρουμε εμείς το Πουέρτο Ρίκο», έλεγε στις 9 Ιουλίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών νόμιζε τότε ότι «αστειευόταν».
Αύριο, όμως, ίσως είναι η ιδανική ευκαιρία για τον χερ Σόιμπλε να δείξει ότι τελικά.. δεν αστειευόταν, καθώς επίκειται η επίσημη χρεοκοπία της νησιωτικής κοινοπολιτείας του Πουέρτο Ρίκο. Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο 1η Αυγούστου, λήγει η προθεσμία αποπληρωμής του χρέους, ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων, του Πουέρτο Ρίκο προς το Δημόσιο Οργανισμό Χρηματοδότησής του (Public Finance Corporation, PFC) και, καθώς δεν προτίθεται να πληρώσει αναμένεται να κηρυχθεί επισήμως χρεοκοπία.
Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια έχει προαναγγείλει από τον Ιούνιο ότι το χρέος του νησιού, που φθάνει στα 72 δισ. δολάρια, δεν μπορεί να αποπληρωθεί και χρειάζεται αναδιάρθρωση.
Θα πρόκειται για την πρώτη λήξη χρέους που δεν θα πληρωθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνόδευσε την έκδοση ομολόγου το 2014, το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει αθετήσει ποτέ αποπληρωμή κεφαλαίου ή τόκων χρέους του. Η μη αποπληρωμή του χρέους που λήγει το Σάββατο θα είναι η πιο σημαντική στις ΗΠΑ έπειτα από αυτή της πολιτείας Ντιτρόιτ, που αθέτησε την πληρωμή ασφαλισμένων συνταξιοδοτικών ομολόγων ύψους 1,45 δισ. δολαρίων από ένα σύνολο ομολόγων περίπου 8 δισ. δολαρίων, πριν προχωρήσει σε αίτηση χρεοκοπίας το 2013 και στη συνέχεια σε (αθέτηση πληρωμής) γενικών υποχρεώσεων ομολόγων, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων.
Ο γραμματέας της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο Βίκτορ Σουάρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κοινοπολιτεία δεν διαθέτει ταμειακές ροές για να πληρώσει τα ομόλογα του PFC. Οι τιμές των ομολόγων του PFC που λήγουν το 2031 διαπραγματεύονταν την Πέμπτη 15,55 σεντς στο δολάριο (δηλαδή, στο 15,55% της ονομαστικής αξίας τους). Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα, αν το Πουέρτο Ρίκο θα εξυπηρετήσει το χρέος ύψους 169,6 εκατ. δολαρίων της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζάς του (Government Development Bank, GDB), που λήγει επίσης το Σάββατο, Ο Σουάρες είχε δηλώσει ότι το νησί θα κάνει «οτιδήποτε είναι δυνατό» για να διασφαλίσει ότι το χρέος αυτό θα πληρωθεί.
Ο Σουάρες δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σαν Χουάν ότι η αθέτηση μίας αποπληρωμής δεν συνιστά χρεοκοπία. Ωστόσο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’ s ανακοίνωσε ότι θα θεωρήσει χρεοκοπία τη μη αποπληρωμή των ομολόγων του PFC στην καθορισμένη ημερομηνία. Ο οίκος Moody’ s, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα το θεωρήσει χρεοκοπία.
Το αν χρεοκοπήσει το Πουέρτο Ρίκο, πάντως, είναι πιθανόν να μη γίνει γνωστό έως τη Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με τα έγγραφα του PFC, μία πληρωμή που λήγει μέσα σε Σαββατοκύριακο μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: