Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η νέα ελληνική πρόταση στους «θεσμούς» - Εκτός ΔΝΤ και ΕΚΤ!

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για μια βιώσιμη συμφωνία και έστω και στα παρά πέντε κατέθεσε νέα πρόταση στους «θεσμούς». Εκτός αφήνει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, κεντρικός ρόλος στον ESM.   
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται από το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Κυβερνητικό στέλεχος έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα ημέρα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή «ξεκαθάρισε πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό» και πως «η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «θα διεκδικηθεί μέχρι τέλους βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».
Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και από κατάλογο όρων και προϋποθέσεων. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Στην επιστολή που έστειλε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, εκτός από την οικονομική υποστήριξη του ΕSM με τη μορφή διετούς δανείου, ύψους 29,1 δισ., το οποίο -όπως αναφέρει- θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του εσωτερικού και εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, ζητά μέχρι να εγκριθεί αυτό το δάνειο να δοθεί παράταση του προγράμματος που εκπνέει σήμερα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα κηρύξει η χώρα τεχνική χρεοκοπία.
«Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με έναν τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», καταλήγει η επιστολή.
Τι είναι ο ESM, μέσω του οποίου ζητάει συμφωνία το Μαξίμου
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει μετόχους 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Τις αποφάσεις παίρνει διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών.
Επικεφαλής του Συμβουλίου είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και διευθύνων σύμβουλος είναι σήμερα ο Κλάους Ρένγκλινγκ.
Κάθε μέλος του Δ.Σ. διορίζει και έναν διευθυντή, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον Γιώργο Χουλιαράκη.
Οι χώρες έχουν δικαιώματα ψήφου ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον οργανισμό, γι' αυτό και η ψήφος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισοδυναμεί με «μειοψηφία αρνησικυρίας», δηλαδή η ψήφος του μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις.
Το αίτημα στον ESM, σύμφωνα με το καταστατικό του, δεν προϋποθέτει ολοκλήρωση κάποιου προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όταν λαμβάνουν ένα τέτοιο αίτημα οι «μέτοχοι» του ESM, αναθέτουν στην Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης συνολικά,καθώς και αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο (πράγμα που πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ) και, τέλος, να εκτιμήσει τις πιθανές ανάγκες του μέλους που κάνει την αίτηση.
Ανοιχτή η πόρτα για συμφωνία
Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ανοιχτή για μια συμφωνία, αλλά τα χρονιά περιθώρια εξαντλούνται γρήγορα, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.
«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για μια γραμμή συνομιλίας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Ίζα Μουσταφά.
Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι και μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας η Ευρώπη «δεν θα κόψει τη γραμμή συνομιλίας με την Ελλάδα - αυτό δεν συνηθίζεται στην Ε.Ε.».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: