Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Χρέωσαν 103 εκ. ευρώ τις πιστωτικές της ΕΕ

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΥΣ
Το δόγμα της λιτότητας δεν αγγίζει τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για γεύματα και ψώνια.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας «Daily Telegraph» στις Βρυξέλλες, μέσα στο 2013 αξιωματούχοι δαπάνησαν 103,4 εκατομμύρια ευρώ με ειδικές πιστωτικές κάρτες που τους είχαν χορηγηθεί για να καλύψουν τα έξοδά τους στη διάρκεια των επαγγελματικών τους ταξιδιών.
Πιστωτικές κάρτες έχουν χορηγηθεί σε περίπου 13.000 υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να πληρώνουν έξοδα όπως η διαμονή, η διατροφή, αλλά ακόμα και η ψυχαγωγία και οι προσωπικές τους αγορές, όταν ταξιδεύουν, σύμφωνα με ένα έγγραφο που συντάχθηκε εν όψει μιας νέας εξαετούς συμφωνίας με πιστωτική κάρτα που ετοιμάζει η Ενωση.
Το ποσό των 103,4 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν μέσω των πιστωτικών καρτών αναλογεί σε περίπου 8.000 ευρώ ανά άτομο τον χρόνο και δεν περιλαμβάνει τα έξοδα μετακινήσεων και διαμονής.
Μεταξύ των αξιωματούχων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο, οι 362 που είχαν ως βάση τους τη Γερμανία δαπάνησαν 2,15 εκατομμύρια ευρώ, 143 με βάση τη Βρετανία ξόδεψαν 50.000 ευρώ, 79 στη Γαλλία 395.000 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών εργάζονταν με βάση το Βέλγιο.
Οι υπάλληλοι της ΕΕ που βρίσκονται «σε αποστολή» εκτός της πόλης στην οποία εργάζονται δικαιούνται ένα βοήθημα ύψους έως 117 ευρώ την ημέρα -ανάλογα με τη χώρα όπου ταξιδεύουν- το οποίο δεν περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία, αλλά μόνο τα γεύματα και «έκτακτα έξοδα». Μπορούν επίσης να ζητήσουν «επίδομα ψυχαγωγίας» αν αυτό κριθεί αναγκαίο στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.
Η αποκάλυψη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια και έχει ρίξει νέο φως στα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι της ΕΕ. «Αν όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι νόμιμοι τότε δεν υπάρχει λόγος να μην κοινοποιηθούν τα δεδομένα για δημόσιο έλεγχο. Η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί η κατάχρηση», τόνισε ο Πάουελ Σουιντλίκι του θινκ τανκ «Open Europe».
Οι πιστωτικές κάρτες εκδίδονται για να βοηθήσουν τους αξιωματούχους να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους, αλλά είναι συνδεδεμένες με τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και αυτός είναι ο λόγος τον οποίον επικαλείται η ΕΕ αρνούμενη να δημοσιεύσει τα εν λόγω στοιχεία.
Κομισιόν
Αφού χρεώσουν τις κάρτες, στη συνέχεια οι αξιωματούχοι κάνουν αίτηση στην Κομισιόν ή στο τμήμα τους για αποζημίωση για τα χρήματα που πλήρωσαν στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η ΕΕ υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να υπολογίσει ποιο μέρος από αυτά τα χρήματα δόθηκε τελικά ως αποζημίωση στους αξιωματούχους -που είναι και το κόστος που επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους- επειδή θα απαιτήσει μια «μακρά και πολυδάπανη έρευνα».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: