Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι τουρίστες

Οι φόβοι και… οι τρομολαγνικές δηλώσεις ορισμένων για ανεπανόρθωτο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό λόγω δημοψηφίσματος και capital controls, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Κι αυτό γιατί, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πρώτο επτάμηνο του έτους στη χώρα μας έφτασαν περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι.
Δήλωσαν μάλιστα εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την παραμονή τους στη χώρα μας, ακόμα και τις πρώτες ημέρες των capital controls.
Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη εκλογών, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, μιλώντας στην ΕΡΑ είπε ότι δεν έχει επηρεάσει τις κρατήσεις και οι tour operators βλέπουν τον ρυθμό αφίξεων να συνεχίζεται δυναμικά.
Οι ξένοι επισκέπτες έδωσαν για μια ακόμα χρονιά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ από τις αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου, προκύπτει συνολική αύξηση των αφίξεων κατά 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Εντυπωσιακή αύξηση και για τον οδικό τουρισμό (22%), που μεταφράζεται σε 6,46 εκατ. αφίξεις, ενώ το 70% της συνολικής αύξησης σημειώθηκε στο σταθμό των Ευζώνων.
Πρόσθετα έσοδα
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμά ότι υπό ομαλές πολιτικές συνθήκες οι αφίξεις θα φτάσουν τα 26 εκατ. στο τέλος του έτους έναντι 24 εκατ. το 2014 και πρόβλεψης για 25 εκατομμύρια τουρίστες.
Η αύξηση των τουριστών κατά 2 εκατ. μεταφράζεται σε άμεσα έσοδα 14,5 δισ. ευρώ (έναντι 13,5 δισ. ευρώ πέρυσι). Ωστόσο μένει η αύξηση αυτή να αποτυπωθεί στα φορολογικά έσοδα (αυξάνονται τα κρούσματα «μαϊμού» ταμειακών μηχανών), αλλά και στην απασχόληση.
Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΣΕΤΕ που αφορούν τον Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης (GRI: Global Review Index) πελατών ξενοδοχείων για τον Ιούλιο του 2015 και προκύπτουν από τις αξιολογήσεις από 39.901 πελατών ελληνικών ξενοδοχείων και 123.134 πελάτες των ανταγωνιστικών προορισμών.
Ετσι, τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6% και των ανταγωνιστικών χωρών λίγο πάνω από το 82%.
Ο ΣΕΤΕ προχώρησε σε ανάλυση των δεικτών ποιότητας κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος και της πραγματοποίησής του (27/06-05/07), με στόχο τη διερεύνηση του κατά πόσο επηρεάστηκαν οι υπηρεσίες προς τους τουρίστες, λόγω της αστάθειας που επικράτησε στη χώρα.
Επίσης, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «προβήκαμε στην ίδια ανάλυση και για το αμέσως επόμενο διάστημα (06/07-31/07) προκειμένου να εντοπίσουμε τυχόν επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).
Οπως προκύπτει, δεν υπήρξε πρακτικά καμία επίπτωση στην ικανοποίηση των πελατών, η οποία παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίασε αύξηση».
Είναι προφανές ότι οι ξένοι τουρίστες ουδόλως πανικοβάλλονται από τις δημοκρατικές διαδικασίες, οι περιορισμοί κεφαλαίου δεν αφορούσαν άμεσα τους ίδιους.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου αντιμετώπισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που προκάλεσαν τα capital controls, κυρίως στο κομμάτι των προμηθειών σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Και φυσικά κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν οι εργαζόμενοι στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, που επέδειξαν για μια ακόμα φορά επαγγελματισμό και φιλοτιμία, ακόμα και όταν ήταν να αναγκασμένοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: