Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Εσωσαν την τράπεζα-βούλιαξαν τους ομολογιούχους

Εκατοντάδες πελάτες της Banco Espirito Santo- της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Πορτογαλία που διασώθηκε με χρήματα των φορολογουμένων- έκλεισαν τους δρόμους σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας Λισαβόνας ζητώντας πίσω τις οικονομίες μιας ζωής που το κράτος δεν θέλει να καλύψει.
Η οργάνωση που έχουν συγκροτήσει τα θύματα αυτής της ιστορίας, υποστηρίζουν ότι η τράπεζα τους εξαπάτησε όταν τους πούλησε το χρέος της χρεοκοπημένης σήμερα οικογενειακής αυτοκρατορίας, διαβεβαιώοντας τους ότι οι κλειστές καταθέσεις τους είναι διασφαλισμένες από την τράπεζα.  
Το κράτος τον περασμένο Αύγουστο στην ουσία χώρισε την τράπεζα σε κακή και καλή και χορήγησε στην «καλή» Novo Banco 4,9 δισ. ευρώ, διατηρώντας τα κόκκινα, τοξικά περιουσιακά στοιχεία στην Banco Espirito Santo (BES).
Αλλά οι μετοχές και τα ομόλογα της Banco Espirito Santo παρέμειναν στην «κακή τράπεζα», η οποία και αναμένεται κάποια στιγμή να κλείσει.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας απεφάνθη ότι οι εγγυήσεις για τις καταθέσεις δεν ισχύουν σε αυτού του είδους τις επενδύσεις, όπως οι μετοχές ή τα ομόλογα. Εχοντας μπροστά της εκλογές, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να διαπραγματευτούν κάποιου είδους μερικής αποζημίωσης για τους περίπου 2.500 μικροομολογιούχους. Εξ ου και η οργή του κόσμου και κατά της κεντρικής τράπεζας. 
«Η Τράπεζα της Πορτογαλίας είναι ένοχη» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών, που επέμεναν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Παρενέβησαν οι ειδικές δυνάμεις και έγιναν μικροσυμπλοκές, καθώς το πλήθος των καταθετών θέλησε να εισβάλει στο αρχηγείο της «καλής» Novo Banco.
«Μας είπαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί και τώρα δεν υπάρχουν ούτε χρήματα, ούτε τόκοι, δεν υπάρχει τίποτα» είπε ένας εκ των ομολογιούχων που είχε επενδύσει 124.000 σε ομόλογα της τράπεζας. 
Η οργάνωση των θυμάτων έχει υποβάλει μια σειρά μηνύσεων και κατά της τράπεζας και κατά του κράτους, που μπορεί να περιπλέξουν τα σχέδια της κυβέρνησης να πουλήσει την «καλή» τράπεζα, Novo Banco.
Ακόμα κι αν το πετύχει ωστόσο είναι αμφίβολο εάν από την πώληση θα περισσέψουν χρήματα για τους ομολογιούχος, δεδομένου ότι η «σωτηρία» για την Novo Banco ήρθε από το πακέτο διάσωσης που συμφώνησε η χώρα με την Τρόικα και αφενός θα πρέπει να εγκριθεί η δαπάνη από τους πιστωτές και αφετέρου τα χρήματα θα πρέπει ν επιστραφούν. 
Δικαστής έθεσε τον περασμένο μήνα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της BES σε κατ' οίκον περιορισμό, χαρακτηρίζοντας τον επίσημα ύποπτο για απάτη, διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα και ξέπλυμα χρήματος. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: