Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Τροπολογία με ανατροπές στο νόμο Κατσέλη

Τροπολογία που εισήγαγε η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο όρος υπερχρεωμένος θα καλύπτει εκτός από τραπεζικά χρέη και αυτά προς Εφορία-ΟΤΑ-Ταμεία. Αλλαγές στις «εύλογες δαπάνες» και κινήσεις για επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων. Ολο το κείμενο. 
Τροπολογία με αλλαγές στο νόμο Κατσέλη κατέθεσε η κυβέρνηση. Όπως είπε ο Γ. Σταθάκης οι βασικές αλλαγές αφορούν:
  • Από εδώ και στο εξής ο όρος «υπερχρεωμένος» θα αφορά εκτός από τα χρέη στις τράπεζες και αυτά προς την Εφορία, τους ΟΤΑ αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος η ενιαία αντιμετώπιση
  • Εισάγεται το κριτήριο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» που αντιμετωπίζονται με αντικειμενικά κριτήρια με βάση την ΕΛΣΤΑΤ. Προσδιορίζονται σε περίπου 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό.
  • Δεδομένου ότι στον νόμο Κατσέλη οι υποθέσεις δικάζονται με τα σημερινά δεδομένα ακόμα και 15 χρόνια συστήνονται επιπλέον Ειρηνοδικεία και προσλαμβάνονται επιπλέον 54 Ειρηνοδίκες για να δικάζουν αυτές τις υποθέσεις.
  • Εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις με διαγραφή χρεών για ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι.
  • Συστήνεται Δίκτυο Ενημέρωσης Οφειλετών και Κέντρο Ενημέρωσης Οφειλετών που θα παρέχουν νομικές και οικονομικές συμβουλές.
Προχωρά η ενεργοποίηση εκ νέου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους, η σύσταση γραμματείας που θα το επικουρεί και η θέσπιση κατοχυρωμένου επαγγέλματος συνδίκων πτώχευσης περιλαμβάνονται επίσης στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται με το Μνημόνιο.
Διαβάστε εδώ την τροπολογία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: