Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Στον «πάγο» η οικονομία, μέχρι την κάλπη

Ενα νέο κύκλο αβεβαιότητας για την οικονομία σηματοδοτεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η σύντομη προεκλογική περίοδος μπορεί να περιορίσει, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα αποτρέψει την παραδοσιακή απορρύθμιση που προκαλείται σε περιόδους εκλογών, με τα γνωστά αποτελέσματα στην οικονομία (κατάρρευση εσόδων, εκτόξευση δαπανών κ.λπ.).
Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία η χώρα μας καλείται να υλοποιήσει την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.
Στη χώρα δεν πρόκειται να εισρεύσουν κεφάλαια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αν δεν ψηφιστούν μια σειρά σκληρών προαπαιτούμενων μέτρων.
Χωρίς κυβέρνηση, με υπηρεσιακούς υπουργούς, δεν μπορεί καν να ξεκινήσει -για παράδειγμα- η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, παρά τις δεσμευτικές ημερομηνίες του νέου Μνημονίου, είναι απολύτως σίγουρο ότι καμία διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί και κανένας επενδυτής δεν θα σκεφτεί να επενδύσει στην Ελλάδα, πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.
Στο «περίμενε»
Οι εκλογές φρενάρουν ήδη την καταβολή 2 δισ. ευρώ που αφορούν την επόμενη δόση (του Σεπτεμβρίου), αλλά και κρίσιμες αποφάσεις που σκόπευε να δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι οποίες σχετίζονται με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επίτευξη συμφωνίας και την ομαλή εκταμίευση της πρώτης δόσης των 26 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ ήταν διατεθειμένη να βάλει στην ατζέντα της άμεσα μέτρα, τα οποία είναι ικανά να αλλάξουν άρδην το κλίμα και τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.
Στο τραπέζι επρόκειτο να μπουν άμεσα με την εξής σειρά:
● Η αποδοχή ως ενέχυρο από την πλευρά της ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να διευκολυνθεί ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών. Τα ελληνικά ομόλογα εδώ και μήνες δεν γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ.
● Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δηλαδή η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ντράγκι.
● Η μείωση του «κουρέματος» των ελληνικών τίτλων, εξέλιξη η οποία θα άφηνε μεγαλύτερα περιθώρια δανεισμού από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA).
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών συνεπάγεται αναστολή των προαναφερθέντων σχεδίων, φέρνοντας πίσω κρίσιμες αποφάσεις για τη ρευστότητα της οικονομίας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Βάσει σχεδίου
Το μόνο θετικό στοιχείο -αν δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές- είναι ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα προχωρήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ενώ η πρώτη δόση των απαιτούμενων κεφαλαίων (ύψους 10 δισ. ευρώ) βρίσκεται ήδη σε ειδικό λογαριασμό του ESM.
Ηδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και θα ακολουθήσουν τα stress tests.
Το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της νέας οδηγίας που θα ισχύσει από την 1η του νέου έτους, δεν πρόκειται να αλλάξει.
Προαπαιτούμενα
Οσον αφορά τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση, ακόμα και αν η νέα κυβέρνηση σχηματιστεί άμεσα μετά τις εκλογές, για να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης του Σεπτεμβρίου, η ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει ένα σκληρό «πακέτο» προαπαιτούμενων, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμα τον Οκτώβριο για το επόμενο 1 δισ. ευρώ.
Τα συγκεκριμένα ποσά δεν αφορούν την κάλυψη υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους, αλλά προορίζονται για την πραγματική οικονομία.
Αυτά τα κεφάλαια φρόντισαν οι δανειστές να τα εξασφαλίσουν για το επόμενο δίμηνο με την πρώτη δόση των 13 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Θα έκλειναν «τρύπες» στον προϋπολογισμό, δίνοντας ανάσα στην οικονομία με κάλυψη υποχρεώσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: