Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Πογκρόμ στοχευμένων απολύσεων εκπαιδευτικών

Δραματική είναι η κατάσταση των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς δεκάδες καθηγητές τις τελευταίες εβδομάδες απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες από τους εργοδότες τους, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία.
Πολλά ιδιωτικά σχολεία έστειλαν σαφές μήνυμα σε κυβέρνηση και εργαζομένους, προχωρώντας σε απολύσεις τουλάχιστον 150 εκπαιδευτικών προκειμένου να «προλάβουν» τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων που φιλοδοξούν να βάλουν φραγμό στις ανεξέλεγκτες και αναιτιολόγητες απολύσεις.
Οπως καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, σχολεία της περιφέρειας απέλυσαν το σύνολο του εκπαιδευτικού τους προσωπικού, είτε για να τους επαναπροσλάβουν τον Σεπτέμβριο και να χρεωθεί το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ την οικονομική αποζημίωσή τους για τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε για να προσλάβουν στη θέση τους νέους εκπαιδευτικούς που αμείβονται με τον χαμηλότερο δυνατό μισθό.
Πιο συγκεκριμένα, στα εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου στα Χανιά ο ιδιοκτήτης του σχολείου απέλυσε το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ στα εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» στον Βόλο η ιδιοκτησία προέβη αυθαίρετα σε αλλαγή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα αυτές να λήξουν για το σύνολο του προσωπικού προ ημερών. Στα -δε- εκπαιδευτήρια Φιλιππίδη στην Καβάλα, ως διά μαγείας, παραιτήθηκε μέσα σε μια μέρα σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό, με την εργοδοσία να υπόσχεται επαναπροσλήψεις τον Σεπτέμβρη, καθώς δεν υπάρχει καμία πληροφορία για κλείσιμο του σχολείου.
«Οι σχολάρχες ξεφορτώνονται εργαζομένους δύο κατηγοριών: όσους βρίσκονται πάνω από 15-20 χρόνια στην εκπαίδευση και έχουν καλύτερες αμοιβές, αλλά και αυτούς που έχουν έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, όσους έχουν καταγγείλει παραβάσεις και ζητούν δεδουλευμένα», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, που ισχυρίζεται πως ο αριθμός των απολύσεων στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος. Βάσει του νόμου Αρβανιτόπουλου δεν υπάρχει καμία υποχρέωση των σχολείων να ενημερώνουν το υπουργείο για τις απολύσεις, ενώ τα ονόματα των απολυμένων βρίσκονται μόνο μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας.
«Εχουμε να ζήσουμε μια ανάλογη περίοδο στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 1989, από το πογκρόμ του τότε υπουργού Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλου, ο οποίος για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους απέλυσε πάνω από 800 εκπαιδευτικούς μέσα σε μια νύχτα», προσθέτει ο Γ. Χριστόπουλος, επισημαίνοντας πως το υπουργείο «δεν έχει προχωρήσει έως τώρα σε κάποια ενέργεια προστασίας αυτών των εργαζομένων».
«Οπως οι καναλάρχες, έτσι και οι σχολάρχες θέλουν να απαξιώσουν τους αρμόδιους υπουργούς», είπε χθες σχετικά ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να απολογηθεί στον Εισαγγελέα ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, για την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια στον κλάδο των ιδιωτικών σχολείων.
«Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή στοιχεία που επικαλείται η ΟΙΕΛΕ. Είχαμε πάντως προειδοποιήσει εδώ και δίμηνο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας ότι τα μέτρα που λαμβάνει θα οδηγήσουν σε απολύσεις», δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος είναι ένοχος και υπεύθυνος για όλες αυτές τις απολύσεις είναι ο κ. Κουράκης και κανένας άλλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: