Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Και με ώρα Κιμ Γιονγκ Ουν η Βόρεια Κορέα

30 ΛΕΠΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Τα πάντα θέλει να κινούνται στους ρυθμούς του και υπό τις εντολές του... Ακόμη και η ώρα... Ο λόγος -για ποιον άλλον- για τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Β. Κορέα θα έχει τη δική της ώρα «πηγαίνοντας» 30 λεπτά πίσω από την ώρα Ιαπωνίας που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η τοπική ώρα στην Κορέα, Βόρεια και Νότια, και στην Ιαπωνία ήταν η ίδια από την αποικιακή κυριαρχία της Ιαπωνίας στην Κορέα από το 1910 έως το 1945.
Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β.Κορέας, KCNA μετέδωσε σήμερα ότι η «Ώρα Πιονγκγιάνγκ» στοχεύει στην εκρίζωση της κληρονομιάς της αποικιακής περιόδου της Ιαπωνίας.
Η νέα ζώνη ώρας θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Αυγούστου, οπότε και συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Κορέας από την ιαπωνική κυριαρχία στο τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι Ιάπωνες ιμπεριαλιστές διέπραξαν τέτοια ασυγχώρητα εγκλήματα όπως στερώντας από την Κορέα ακόμη και τη δική τους ώρα, ενώ καταπάτησαν ανηλεώς τη γη της με ιστορία και πολιτισμό 5.000 ετών επιδιώκοντας τον εκμηδενισμό του κορεατικού έθνους», ανέφερε το πρακτορείο.
Πολλοί Κορεάτες, ιδίως οι ηλικιωμένοι, και στις δύο χώρες ακόμη νιώθουν έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην Ιαπωνία για την αποικιοκρατία της. Εκατοντάδες χιλιάδες Κορεάτες εξαναγκάστηκαν να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή, να εργαστούν σε συνθήκες δουλείας ή οι γυναίκες να «υπηρετήσουν» ως ιερόδουλες σε οίκους ανοχής που λειτουργούσαν από τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η Σεούλ από την πλευρά της λέει ότι χρησιμοποιεί την ίδια ώρα με την Ιαπωνία, καθότι είναι πιο πρακτική και συνάδει με τη διεθνή πρακτική.
Το Υπουργείο Ενότητας της Νότιας Κορέας ανέφερε σήμερα ότι η ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προκαλέσει μία μικρή αναστάτωση στη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης στη συνοριακή πόλη Κεσόνγκ, καθώς και σε άλλες διακορεατικές σχέσεις. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η νέα ζώνη ώρας της Βόρειας Κορέας μπορεί να επηρεάση τις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Βόρεια και Νότια Κορέα διασπάστηκαν, η Νότια με τη στήριξη των ΗΠΑ και η Βόρεια από το σοβιετικό καθεστώς, μετά την απελευθέρωσή τους το 1945. Παραμένουν από τότε διχασμένες με μία βαριά οχύρωση των συνόρων τους μετά το τέλος του εμφυλίου τους από το 1950-1953 που έληξε χωρίς συνθήκη ειρήνης.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: