Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Μνημόνιο στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Βενεζουέλας

Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης και σύσφιγξης της συνεργασίας Ελλάδας και Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας υπέγραψαν χθες στο Καράκας ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, και ο υφυπουργός Υδρογονανθράκων, Άντζελ Γκονσάλες.
Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί το επιστέγασμα της πενθήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Καράκας, από 28 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου, ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της βενεζολάνικης πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Πετρελαίων και Ορυχείων της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες και Αζντρούμπαλ Τσάβες, αντίστοιχα.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η υπογραφή του μνημονίου στον ενεργειακό τομέα αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενδυνάμωση της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών και για περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες.

Πηγή: efsyn.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=qjOFMa4mGJo

Πέτρος Κάνος είπε...

Βενεζουέλα

297,6 δισεκ.βαρέλια αποδεδειγμένων κοιτασμάτων πετρελαίου (No.1)

196,4 τρισεκ.κυβικά πόδια αποδεδειγμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου (No.8)

479 εκατ.τόνοι αποδεδειγμένων κοιτασμάτων γαιάνθρακα (No.15)

34,9 τρισεκ.δολάρια αξία σε τρέχουσες τιμές

Η Βενεζουέλα μπορεί μεν να ταλαιπωρείται από μπλακάουτ ηλεκτρικού ρεύματος, έλλειψη επενδύσεων και μια κρατική εταιρεία πετρελαίου που καταγράφει τεράστιες ζημίες, αλλά δεν παύει να διαθέτει κολοσσιαία ενεργειακά αποθέματα. Σήμερα, η Βενεζουέλα είναι ο όγδοος μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου και έχει τα περισσότερα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως. Η Ζώνη του Ορινόκο, μια έκταση πισσούχων άμμων παρομοίων εκείνων του Καναδά, αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα των αποθεμάτων της Βενεζουέλας. Εκτιμάται πως ο Ορινόκο θα μπορούσε να παράγει μεταξύ 380 και 652 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία US Geological Survey. Το πετρέλαιο του Ορινόκο, ωστόσο, απαιτεί περισσότερο πολύπλοκες μεθόδους άντλησης από τις πιο συμβατικές πηγές πετρελαίου. Προκειμένου να εκμεταλλευθεί αυτά τα τεράστια κοιτάσματα, η Βενεζουέλα θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα με τις επενδύσεις και το πληθωρισμό τα οποία έχουν καταστρέψει τη παραγωγή πετρελαίου της.