Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αλέξης Τσίπρας. «Αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στην κρίση σας όσα έκανα»

«Ένοιωσα την ηθική υποχρέωση να θέσω στη δική σας κρίση όσα έπραξα. Θα υποβάλλω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή μου. Εσείς θα αποφανθείτε με την ψήφο σας αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να βγούμε από τα Μνημόνια. Θα μας κρίνετε όλους. Εσείς θα αποφασίσετε ποιος θα διαπραγματευτεί». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα του ανακοίνωσε επίσημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή σε εκλογές.
«Επαφίεμαι στην κρίση σας με τη συνείδησή μου ήσυχη» δήλωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι προσπάθησε να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε, ενώ έκανε «την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση» και «την αντίσταση του λαού, σημαία και κίνητρο πάλης για άλλους ευρωπαϊκούς λαούς».
Ο πρωθυπουργός αφού παραδέχθηκε ότι "δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη", αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης αλλά και στα βήματα και τις επιτυχίες που σημειώθηκαν. Όπως, εγκεκριμένη τριετή συμφωνία, αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων, το τέλος των απολύσεων στο δημόσιο, την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, τις επαναπροσλήψεις απολυμένων και δραματικά μικρότερα πλεονάσματα, με συνέπεια τα απαιτούμενα μέτρα να είναι πολύ χαμηλότερα. Ιδιαίτερα σημαντικό όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ότι η συμφωνία διέπεται από το ευρωπαϊκό και όχι το αποικιοκρατικό αγγλικό δίκαιο. "Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να θυμηθούμε ποια ήταν η θέση των εταίρων πριν την συμφωνία".
Χωρίς τη λαϊκή αποφασιστικότητα που καταγράφηκε στο δημοψήφισμα, οι απαιτήσεις των δανειστών θα είχαν επιβληθεί απόλυτα πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων επέρριψε ευθύνες σε όσους επιδεικνύοντας "ακραία ασυνέπεια" αποφάσισαν "να μετατρέψουν σε κυβερνητική μειοψηφία, την πλειοψηφία που έδωσε ο λαός στην κυβέρνηση της Αριστεράς".


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: