Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολιάζει το τρίτο μνημόνιο

Με σκληρή κριτική απέναντι στους δανειστές ο πρώην υπουργός οικονομίας αναλύει διεξοδικά το μνημόνιο και σχολιάζει παράγραφο την παράγραφο γιατί αυτό το κείμενο είναι απλά ο επινίκιος της τρόικα που θέλει να καταδείξει τον εξευτελισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κάνει αναφορά στο κείμενο του μνημονίου και ασκεί έντονη κριτική σε όσους θέλησαν να υποβιβάσουν την προσπάθειά του, όσο βρισκόταν στο υπουργείο οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης παραθέτει ολόκληρο το κείμενο προσθέτοντας όπου το κρίνει σκόπιμο τις παρατηρήσεις του. Κριτικάροντας την τρόικα αναφέρει πως το μνημόνιο είναι "γραμμένο στη γλώσσα της τρόικα και έτσι σχεδόν αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί από εκείνους που δεν μιλούν αυτή την ανορεκτική γλώσσα".
Όπως σημειώνει μέσα στο κείμενο που παραθέτει σε αρχείο "η αληθινή ιστορία είναι πως το μνημόνιο προετοιμάστηκε ώστε να αντανακλά την κεφαλαιοποίηση του εξευτελισμού της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου". Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί πως το κείμενο επιβάλει στην Αθήνα να "συμφωνεί εκ των προτέρων με την τρόικα, ακόμη και αν διαφωνεί! Φυσικά το αντίθετο δεν υφίσταται".
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ευθέως την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, αφού για παράδειγμα παραθέτει την ενίσχυση της απασχόλησης με 50.000 θέσεις εργασίας ή την κοινωνική ασφάλεια "που θα επιτευχθούν μέσω μιας μαγικής φόρμουλας που δεν αναφέρεται" και "χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ" όπως σχολιάζει. Στο θέμα του ΦΠΑ ο Βαρουφάκης σχολιάζει πως αυτό εγγυάται ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και προβλέπει πως κανείς λογικός επενδυτής δεν πρόκειται να επενδύσει υπό αυτές τις συνθήκες.
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων που ζητούνται από τους δανειστές ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει χαρακτηριστικά πως ακόμη και "το ΔΝΤ αμφισβητεί το γεγονός πως οι ιδιωτικοποιήσεις υποστηρίζουν την επένδυση και την ανάπτυξη". Επιπλέον, σκληρή είναι η κριτική του και στο θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατά τη γνώμη του, από τον πολιτικό έλεγχο εντός Ελλάδος θα περάσει στην επιρροή της τρόικα. Όπως σημειώνει η κυβέρνηση πριν τη συμφωνία είχε προτείνει να γίνει ανεξάρτητη αρχή ελεγχόμενη από τη βουλή.
Σε ό, τι αφορά στα δημοσιονομικά ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει πως μπορεί όλοι να κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτή δεν είχε επιβάλει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο, ενώ ακόμη κι αν πολλοί παριστάνουν πως τα δεινά στην οικονομία ήρθαν το τελευταίο επτάμηνο, τα προβλήματα έχουν ως πηγή την ίδια την τρόικα και τις πολιτικές των απερχόμενων κυβερνήσεων.
Επιπλέον αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα σημειώνει δηκτικά πως  θα πρέπει κανείς να υποθέσει ρυθμούς ανάπτυξης που για κάποιο λόγο προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες, ανεξάρτητους από τους στόχους των πλεονασμάτων. Βέβαια, ο ίδιος ισχυρίζεται πως και μόνη η ανακοίνωση πλεονάσματος 3.5% το 2018 θα ανακόψει τις επενδύσεις από το 2016, αφού οι επενδυτές θα αναμένουν έναν ακόμη γύρω λιτότητας τα επόμενα χρόνια.
Αυτά και ακόμη περισσότερα σε έναν ιδιαίτερα αναλυτικό σχολιασμό του μνημονίου, στον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης αφενός υπερασπίζεται τις προσπάθειές του όσο βρισκόταν στο υπουργείο και αφετέρου τονίζει σε κάθε τόνο πως ο στόχος που επιτυγχάνεται με αυτό το κείμενο είναι να αποδειχτεί πως σκοπός των δανειστών ήταν ο στραγγαλισμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: