Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές για το νέο δάνειο στην Ελλάδα

Εγκρίθηκε και επισήμως, από την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το νέο τριετές δάνειο προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 86 δις ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε το νέο δανειακό πρόγραμμα μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού πρώτα αυτό είχε εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας και της Λετονίας.
«Η χρηματοπιστωτική στήριξη της Ελλάδας μόλις εγκρίθηκε από την Ευρωζώνη» ανέφερε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Μόλις υπεγράφη το νέο Μνημόνιο Κατανόησης εκ μέρους της Κομισιόν και του Προέδρου, Γιούνκερ», πρόσθεσε και σημείωσε: «Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρηματοδοτική σταθερότητα. Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αυτό που θα μετρήσει στο τέλος».
Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σέλμαρ, ανέφερε πως «μετά από σκληρή δουλειά, επήλθε επιτέλους συμφωνία». «Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα εγκρίθηκε από όλη την Ευρωζώνη» συνέχισε, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη «ανταλλάσσεται» με μεταρρυθμίσεις.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και του ESM ανέφερε πως από σήμερα τίθεται επίσημα σε ισχύ. «Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι €86 δισ. συμπεριλαμβανομένου ποσού έως €25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση €10 δισ. είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό».
«Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει σήμερα το πρωί, ανέρχεται σε €13 δισ. εκ των οποίων περίπου €12 δισ. θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο - γέφυρα). Σχεδόν €1 δισ. θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: