Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

«Χαλαρώνουν» κι άλλο τα capital controls

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Χαλαρώνουν περισσότερο τα capital controls σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
H χαλάρωση συνίσταται στο ότι τροποποιείται για μια ακόμη φορά το ημερήσιο εγκριτικό όριο των ειδικών υποεπιτροπών που λειτουργούν στις τράπεζες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, τροποποιείται η της υπ' αριθμ. 664/21.7.2015 απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, όπως ισχύει, ως προς το ημερήσιο όριο ποσού για έγκριση συναλλαγών μέσω των Ειδικών Υποεπιτροπών των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΦΕΚ τεύχος Β', αρ. φύλλου 1848, 27 Αυγούστου 2015).
Με βάση τα νέα όρια, οι μεγάλες τράπεζες (Εθνική Alpha, Πειραιώς και Eurobank) αποκτούν δικαίωμα έγκρισης έως 7 εκατ. ευρώ ημερησίως (σ.σ το όριο ήταν στα 5 εκατ. ευρώ με βάση την προηγούμενη απόφαση της 30ης Ιουλίου).
Με άλλη απόφαση της επιτροπής που δημοσιεύεται στο ίδιο ΦΕΚ, ορίζεται ως όριο τα 500 ευρώ ανά μήνα για τη μεταφορά χρημάτων από φυσικά πρόσωπα αλλά και μέγιστο όριο 40 εκατ. ευρώ ανά μήνα το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα ιδρύματα πληρωμών μέσω των οποίων θα γίνεται η μεταφορά. Το πώς κατανέμεται το ποσό των 40 εκατ. ευρώ μεταξύ των ιδρυμάτων πληρωμών, καθορίζεται επίσης στο σχετικό ΦΕΚ.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: