Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρουφάκης για ΛΑΕ: Εγώ θέλω Ευρώπη, εκείνοι όχι. Τους εύχομαι καλή τύχη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό Ballast εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μην συμπορευτεί με τη ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην οποία συστρατεύεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Ballast έδωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναλύοντας μεταξύ άλλων το ευρωπαϊκό του όραμα αλλά εξηγώντας το αν θα συνταχθεί, συμμετάσχει ή με άλλο τρόπο συνεργασθεί με την Λαϊκή Ενότητα.
Όπως λέει, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Π. Λαφαζάνη αποκλείεται τουλάχιστον για τις επερχόμενες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Την στάση του απέδωσε καταρχήν στο ατελέσφορο των εκλογών αλλά και στην εντελώς διαφορετική προσέγγιση έναντι της Ευρώπης μεταξύ του ίδιου αφενός, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των στελεχών της ΛΑΕ αφετέρου.
"Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και εσείς παραμένετε σταθεροί στις απόψεις σας ενάντια στην λιτότητα. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και οι πρόωρες εκλογές είναι δυνατόν να φέρουν στο προσκήνιο ένα νέο πολιτικό εγχείρημα, της πιο ριζοσπαστικής αριστεράς, στο οποίο θα μπορούσατε να συμμετάσχετε;" ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου, στην οποία ο κύριος Βαρουφάκης απάντησε ως εξής:
"Το ελπίζω. Ελπίζω επίσης ότι η Λαϊκή Ενότητα, του φίλου μου, Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα υπερβεί κατά πολύ και τη Ζωή και εμένα προσωπικά.  Επί του παρόντος δεν θεωρώ ότι από αυτές τις εκλογές θα μπορούσε να προκύψει μία πλειοψηφία, που θα ευνοήσει κάποια σημαντική πολιτική αλλαγή και αυτό με θλίβει. Εύχομαι καλή επιτυχία στην Λαϊκή Ενότητα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν συμφωνώ πάντα με τις θέσεις τους. Έχουμε πολλά κοινά, τις ανησυχίες μας, τις πρακτικές μας, τις ιδέες και τις ιδεολογίες μας, αλλά κρατώ ότι έχουν μία τάση προς τον απομονωτισμό, την τάση να κάνουν την δραχμή στόχο αντί για όργανο."
"Επιπλέον τους λείπει κάτι εξαιρετικά ουσιώδες κατά την γνώμη μου, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξηγώντας: "ο λόγος της παρουσίας μου εδώ, η απίστευτα βαθιά ανάγκη, αυτό το συναίσθημα, αυτή η αίσθηση, αυτή η ανάγκη για συνοχή και ενότητα με την υπόλοιπη Ευρώπη... αυτή την αίσθηση έχω. Για αυτόν τον λόγο, δεν νομίζω ότι θα συμμετάσχω".
Ερωτώμενος περαιτέρω αν φοβάται μία άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, ο κύριος Βαρουφάκης απάντησε:
"Φυσικά. Οποτεδήποτε ξέσπασε κρίση στην Wall Street αυτό οδήγησε σε ξέσπασμα τις νομισματικές ενώσεις, όπως με τον χρυσό την δεκαετία του ’30, όπως με το ευρώ τώρα, και όταν η Αριστερά δεν καταφέρνει να βρει τη θέση της, το καταφέρνουν καλά οι Ναζιστές.
Ακόμη και σε μία ισχυρή χώρα με σημαντική Αριστερή παράδοση στην αντίσταση, όπως η Ελλάδα;" ρωτά ο δημοσιογράφος για να του απαντήσει ο κύριος Βαρουφάκης:
"Σκεφτείτε μία χώρα με ισχυρή αριστερή παράδοση το 1920... την Γερμανία".
Πηγή: News247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: