Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Το ΔΝΤ επιθυμεί έμμεση μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζει για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post, το ΔΝΤ θέτει ως προϋπόθεση της συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, την έμμεση μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αποκαλύπτουν στην εφημερίδα γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, η μείωση μπορεί να επιτευχθεί με παράταση του χρόνου λήξης των δανείων κατά 20 χρόνια (από τα 30 στα 50), αλλά και με μεταφορά του χρόνου αποπληρωμής τους μετά το 2030. Επιπλέον, το Ταμείο επιθυμεί την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Η πρόταση του Ταμείου θα περάσει από ψηφοφορία ενδεχομένως στα μέσα του Οκτώβρη από την Ομοσπονδιακή Βουλή. Προς το παρόν, την συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να ενστερνίζεται μόνο το ΔΝΤ και όχι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο Ελληνικό πρόγραμμα. 
Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μεγάλη ελάφρυνση
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει σημαντική ελάφρυνση του χρέους της καθώς, όπως αναφέρει, αυτή τη στιγμή επωφελείται από τους πιο γενναιόδωρους όρους δανειοδότησης στην παγκόσμια ιστορία.
«Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους και είναι για καλό λόγο. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ‘πουλήσει’ ό,τι έχει συμβεί ήδη -και αυτό ίσως να έχει γίνει ήδη- πολύ θετικά στο εκλογικό σώμα, γιατί υπάρχουν ούτως ή άλλως οφέλη», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σύμφωνα με τους Financial Times.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: