Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πάνω από 40 «προαπαιτούμενα» (έτσι το λέμε τώρα!) και… βλέπουμε

Έκλεισε η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το EuroWorking Group, που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής μέσω τηλεδιάσκεψης, επικύρωσε τον κατάλογο με περισσότερες από 40 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες.
Ο κατάλογος αυτός είχε προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών. Πρόκειται κυρίως για μέτρα που εκκρεμούσαν από τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές και σε μια δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα, η οποία θα ξεκλειδώσει και το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ από τη δόση των 3 δισ. ευρώ του Αυγούστου που αναμένει η Ελλάδα.
Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, δημοσιονομικές περικοπές ύψους 3,2 δισ. ευρώ, κόκκινα δάνεια, κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Εν τω μεταξύ, εντός Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους τέσσερις θεσμούς, η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας έχει συνδεθεί από τους δανειστές με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το μήνυμα που έστειλαν χθες, Πέμπτη, οι εταίροι ήταν ότι για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στις τράπεζες και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει το bail in από τις αρχές του 2016, η αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί θετικά ως τις 15 Νοεμβρίου.
Με την προϋπόθεση αυτή θα αποδεσμευτούν και τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Τη σύνδεση των θεμάτων και μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα με την εκταμίευση των δόσεων του προγράμματος είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, όταν είχε πει ότι και το υπολειπόμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ από τη δόση του Αυγούστου θα δοθεί σε δύο υποδόσεις (2 δισ + 1 δισ) που θα συνδεθούν με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μέτρα για τις τράπεζες.

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: