Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ρευστότητα 4,5 δισ. στην οικονομία για έργα

Σε κινητοποίηση κάλεσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τις εργοληπτικές οργανώσεις για να αξιοποιήσουν τα 4,5 δισ ευρώ που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία έως το τέλος του έτους, ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη ρευστότητα. Στόχος, να ολοκληρωθούν αποτελεσματικά τα προγράμματα ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου (2007-13) και να εκκινήσουν ομαλά εκείνα της νέας περιόδου (2014-20).
Ο Αλέξης Χαρίσης, υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργοληπτικών οργανώσεων για την πορεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Οι εκπρόσωποι των εργοληπτών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, αναγνώρισαν την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων, αλλά και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τα αποτελέσματα που προκύπτουν. Η ροή των πληρωμών έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, ικανοποιώντας πλέον περίπου το 75% των αιτημάτων.
Ο Αλέξης Χαρίσης ενημέρωσε τους εργολήπτες για τις παρεμβάσεις των προηγούμενων μηνών, που πέτυχαν να ενισχύουν τη ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν προβλήματα, παλαιότερα, αλλά και εκείνα που προέκυψαν από τα capital controls. Όπως τόνισε, η ρευστότητα πρέπει να μετατραπεί σε δαπάνες και ζήτησε από τους εκπροσώπους των εργοληπτών να κινητοποιηθούν και να ενεργοποιήσουν τις επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα χρήματα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ρευστότητας είχε το δάνειο 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η προκαταβολή μεγάλου μέρους του ποσού (30% και όχι 15% που συνηθίζεται).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: