Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Επιβάλλει μέτρα και δεν πληρώνει

Χέρι χέρι με τους Ευρωπαίους σε μία καλοστημένη επιχείρηση πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης πορεύεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως πρώτη η «Εφ.Συν.» έχει αποκαλύψει σε σχετικό δημοσίευμά της εδώ και ενάμιση μήνα.
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει το πολιτικό της κεφάλαιο στην αναγκαιότητα να «κουρευτεί» το χρέος της Ελλάδας, επικαλούμενη τη σχετική απαίτηση που εγείρει το ΔΝΤ, το ίδιο το Ταμείο αφενός δείχνει να συμπλέει με τα νερά της Ευρώπης, που θέλει να «ροκανίσει» τον χρόνο αναβάλλοντας επ' αόριστον τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του χρέους προς τη χώρα μας, και αφετέρου εγείρει διαρκώς ολοένα και σκληρότερους όρους και προαπαιτούμενα προς την Αθήνα.
Και οι δύο αυτές διαπιστώσεις έγιναν ορατές με εμφατικό τρόπο κατά τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις έβαλε με εύσχημο τρόπο «φρένο» στην επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία της πολλαπλώς υποσχεθείσης ελάφρυνσης του χρέους προς τη χώρα μας.
Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Ράις παρέπεμψε κάθε τέτοια σχετική πρωτοβουλία σε... βάθος χρόνου σε συνάρτηση με την εφαρμογή των υποδεικνυόμενων πολιτικών από την Αθήνα και τη γενικότερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. «Ολα αυτά είναι συναρτώμενα το ένα με το άλλο», δήλωσε. Ο τρόπος της τοποθέτησης του κ. Ράις καταδεικνύει κάθε άλλο παρά βιασύνη εκ μέρους του Ταμείου για το θέμα, τη στιγμή που και οι Ευρωπαίοι εκπέμπουν το μήνυμα «πρώτα τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά βλέπουμε για το χρέος».
Ταύτιση με Ευρώπη
Ενα ακόμα σημείο ταύτισης ΔΝΤ-Ευρώπης είναι η παράμετρος της αξιολόγησης που όλες οι πλευρές θεωρούν την ολοκλήρωσή της κομβικής σημασίας. Και ενώ το Ταμείο –σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου του– πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για την επιτυχή ολοκλήρωσή της, λέγοντας ότι «εξαρτάται από τη δυναμική των εφαρμοζόμενων πολιτικών από την Αθήνα», την ίδια στιγμή ο κ. Ράις παραδέχτηκε χθες κάτι που μέχρι σήμερα είχε διαγνωστεί ότι λαμβάνει χώρα στο παρασκήνιο.
Το εξής παράδοξο: παρότι τις δόσεις προς την Ελλάδα δεν τις εκταμιεύει το ΔΝΤ αλλά ο ESM, τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου –κατά παραδοχή του εκπροσώπου Τύπου– είναι πολύ ενεργά αναμεμειγμένα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση υποδεικνύοντας τα μέτρα και τα προαπαιτούμενα που ζητούνται από την Αθήνα.
Το ΔΝΤ «παίρνει μέρος στην τρέχουσα αξιολόγηση μέσω των τεχνικών κλιμακίων του στην Αθήνα. Εχουμε συζητήσει με την ελληνική πλευρά τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε σε ολοκληρωμένη και πολύ καλή συνεργασία με τους Ευρωπαίους» είπε. Και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα που έληγε τον Μάρτιο του 2016 «συνεχίζει να τρέχει κανονικά», δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα ως προς το πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό την ώρα που –όπως λέει το Ταμείο– δεν ικανοποιούνται οι όροι που θέτει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ολες οι δηλώσεις και πληροφορίες μέχρι στιγμής πάντως συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να φτάσει μέχρι τέλους στην επιβολή των επώδυνων απαιτήσεών του προς τη χώρα μας, αδιαφορώντας επιδεικτικά, όπως φαίνεται, για τον κίνδυνο μίας νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: