Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Για τις φυλακές της παιδικής μας ηλικίας...

Ένα σπίτι που έχει χτιστεί πάνω στην προδοσία του εαυτού μας αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει και θα καταστρέψει χωρίς έλεος την ανθρώπινη ζωή- αν όχι την ζωή του χτίστη, τότε των παιδιών του, τα οποία θα διαισθανθούν το ψέμα, χωρίς να μπορούν να το συνειδητοποιήσουν και θα καταλήξουν να πληρώνουν ολόκληρο το τίμημα για την κρυφή αυτή διευθέτηση.
Ένα άτομο που μπορεί ν΄αντιμετωπίσει τα συναισθήματα του έντιμα και χωρίς να εξαπατά τον εαυτό του δεν έχει ανάγκη να τα μεταμφιέζει με την βοήθεια διαφόρων ιδεολογιών.
Η βασική ομοιότητα των διαφόρων εθνικιστικών κινημάτων, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση στις μέρες μας, αποκαλύπτει ότι τα κίνητρα τους δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα πραγματικά ενδιαφέροντα των μελών που μάχονται και μισούν.
Αντίθετα έχουν μεγάλη σχέση με τις ιστορίες της παιδικής ηλικίας αυτών των ανθρώπων.
Η κακομεταχείρηση, η ταπείνωση , και η εκμετάλλευση των παιδιών είναι ίδιες σε όλο τον κόσμο, όπως άλλωστε είναι ίδιοι και οι τρόποι αποφυγής αυτών των αναμνήσεων. Τα άτομα που δεν θέλουν να ξέρουν τη δική τους αλήθεια συμφωνούν, όσο αφορά αυτή την άρνηση, με την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας η οποία αναζητά έναν κοινό ”εχθρό” για να εκδραματίσει την απωθημένη της οργή.
Ως κάτοικοι αυτού του πλανήτη, βλέπουμε ότι ο κίνδυνος που ενυπάρχει στην εξαπάτηση του εαυτού μας αυξανεται εκθετικά και μπορούμε να τον αντέξουμε ολοένα και λιγότερο. Ευτυχώς που διαθέτουμε τα εργαλεία για να κατανοήσουμε αληθινά τον εαυτό μας, όπως ήταν στο παρελθόν και όπως είναι στο παρόν.
* Από το βιβλίο της Alice Miller "Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας" εκδόσεις Ροές

Πηγή: Thessaloniki Arts and Culture

Δεν υπάρχουν σχόλια: