Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Υπουργείο Εργασίας: Ψεύδη τα περί νέας αύξησης των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις

Απάντηση στα όσα υποστήριξε η ΝΔ για «παράθυρο» αύξησης των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση πέρα από το 67 έτος ζωής εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για «δήθεν αυξήσεις» ορίων ηλικίας και για ψευδείς ισχυρισμούς, και σημειώνοντας πως καμιά εγκύκλιος δεν αλλάζει νόμο.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η πρόβλεψη του Ν.3863/2010 («νόμος Λοβέρδου»), που αναφέρεται στην επίμαχη εγκύκλιο της Τρίτης και μιλά ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας, έχει εκπληρωθεί το 2012, με το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το οποίο και αύξησε τα όρια από το 60ο στο 62ο και από το 65ο στο 67ο έτος ηλικίας.
Επισημαίνεται ακόμα πως η αναφορά στο προσδόκιμο όριο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς αυτό έχει προσδιοριστεί από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, με αυστηρά επιστημονικά μετρήσιμα δεδομένα και έχει ενσωματωθεί στους προαναφερθέντες νόμους. Συνεπώς, δεν προκύπτει νέα αύξηση αυτών των ορίων ηλικίας ούτε από το νόμο, ούτε από την εγκύκλιο.
Σημειώνεται δε ότι η εγκύκλιος της Τρίτης αφορά μόνο στα ποσά των κατώτατων ορίων συντάξεων γήρατος (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις) και όχι σε συντάξεις άλλων κατηγοριών (αναπηρίας, παραπληγικών, βαρέων κ.λπ.)
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας εργάζεται στην κατεύθυνση της συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης με σκοπό τη βιωσιμότητα και την ενίσχυσή του, έτσι ώστε να διαφυλαχθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και να τεθούν οι βάσεις για ένα δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: