Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Τροπολογία για τους εισακτέους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Τροπολογία κατάθεσε την Τετάρτη, προς ψήφιση, στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα του καθορισμού του ποσοστού των θέσεων των τμημάτων και των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες θα αποδοθούν στους αποφοίτους των προηγούμενων ετών που θα επιλέξουν να διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-15.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα ορισθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές με το σύστημα  που ίσχυσε το  σχολικό έτος 2014/15, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015/16.
Συμμετοχή αποφοίτων Λυκείου παλαιοτέρων ετών
Απαντώντας ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε ερώτηση του Τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ., Θ. Φορτσάκη, σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των αποφοίτων Λυκείου παλαιοτέρων ετών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2016, δήλωσε τα εξής:
Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Σχολής Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (μόνο προσωπικό Πυροσβεστικού Σώματος), καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014−2015, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα εισαγωγής και κατά το σχολικό έτος 2015−2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των παραπάνω σχολών, τμημάτων και ακαδημιών.
Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές, τμήματα και ακαδημίες σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν. 4327/2015 (Α΄ 50). Το δικαίωμα συμμετοχής με το νέο σύστημα το διατηρούν και για τα σχολικά έτη που έπονται του σχολικού έτους 2015/16.
Στην περίπτωση αυτή οι υποψήφιοι οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας που ανακοινώνεται για τους μαθητές που φοιτούν στη Γ' Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση − δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν ή στην κοντινότερη στην κατοικία τους σχολική μονάδα, με την οποία δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν, καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: